Jyväskylä on mukana valtakunnallisessa Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmassa.

Lisätietoja

Senioriliikunnan vastaava liikunnanohjaaja Lotta Lepoaho
p. 014 266 4276, lotta.lepoaho[a]jyvaskyla.fi

Voimaa vanhuuteen ohjelma

Voimaa Vanhuuteen -ohjelma

 

Jyväskylän kaupunki on ollut mukana Ikäinstituutin valtakunnallisessa Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmassa vuodesta 2019 lähtien. Ohjelman myötä Jyväskylässä on lisätty senioreiden liikuntamahdollisuuksia kehittämällä muun muassa kortteliliikuntaa ja ryhmäliikuntaneuvontaa, tehokasta liikuntaharjoittelua ja Pysytään pystyssä -toimintaa sekä senioreiden liikunnallisia testauspäiviä.

Senioreiden liikkumismahdollisuuksia lisätään myös etäyhteyksin järjestettävillä ohjatuilla liikuntatunneilla alkuvuodesta 2021. Etäjumppaan voi osallistua kotona tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä. Laitteessa tulee olla verkkoyhteys. Etäjumpista ja niiden alkamisesta tiedotetaan aikataulun varmistuttua senioriliikunnan verkkosivuilla.

Kortteliliikuntaa omissa asuinympäristöissä

Kortteliliikunta-toiminnalla lisätään senioreiden liikkumismahdollisuuksia heidän omassa asuinympäristössä. Kortteliliikuntaa voi nimestä huolimatta toteuttaa taloyhtiöissä, asuinyhteisöissä, yhdistyksissä tai järjestöissä, joiden väestössä on senioreita. Kortteliliikunta-toiminnassa on kahdesta kolmeen tapaamista, joissa ensimmäisessä käydään läpi senioreiden liikkumisen suosituksia sekä tehokkaan harjoittelun periaatteita. Toisessa kokoontumisessa tehdään helppoja ja tehokkaita jumppia, joita on tarkoitus jumpata kotona ja yhdessä oman ”korttelin” väen kanssa.

Jos omasta yhteisöstäsi löytyy innokkaita henkilöitä lähiliikuttajiksi, on kortteliliikunnan tapaamisten jatkoksi kehitteillä lähiliikuttajakoulutus, josta saa perustiedot sekä ideoita senioriliikunnan ohjaamiseen. Koronavirustilanne keskeytti hyvin alkaneen toiminnan maaliskuussa 2020 ja sitä aiotaan jatkaa heti kun se on turvallista. Halukkaat yhteisöt voivat lähteä toimintaan mukaan ottamalla yhteyttä kaupungin liikuntapalveluihin.

Pysytään pystyssä – liikuntaharjoittelun starttiryhmä

Oman toimintakyvyn parantamisen kannalta tehokkaan liikkumisen aloittamiseen on kehitetty maksuton Pysytään pystyssä -starttitoiminta. Mukaan pääsee, jos testauspäivissä, liikuntaneuvonnassa tai muissa palveluissa havaitaan kohonnut kaatumisriski. Pysytään pystyssä -startit ovat tarkoitettu henkilöille, joiden toimintakyky on jo heikentynyt, mutta pärjäävät itsenäisesti apuvälineen kanssa tai ilman.

Mies tasapainoilee porukan keskelä uimahallin pihalla

Startilla opetellaan kuntosaliharjoittelun perusteet, kuntosalilaitteiden käyttö sekä hyviä jumppia kotiin tehtäväksi. Startin aikana harjoitellaan kahdesti viikossa yhteensä 20 kertaa. Tämän jälkeen ohjaudutaan muihin liikuntaryhmiin tai omatoimisen harjoittelun pariin.

- Vaikka Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelman tavoitteita päästiin kuluvana vuonna edistämään vain pienimuotoisesti, saimme kehitettyä senioreiden kaatumisvaaran testausta ja eteenpäin ohjaamista liikunnan palveluketjussa. Pysytään pystyssä -startilla käyneet asiakkaat ovat kertoneet startin vaikuttaneen heidän päivittäisiin toimintoihinsa helpottavasti. Liikkumisen apuvälineiden tarve on vähentynyt ja portaiden nousu helpottunut. Asiakkailta saadun palautteen pohjalta olemme toiminnalla onnistuneet seulomaan harjoitteluun oikeita henkilöitä ja tehoharjoitteluun pohjautuva Pysytään pystyssä -startti on ollut tehokas, iloitsee senioriliikunnan vastaava liikunnanohjaaja Lotta Lepoaho.

Maksuttomat testauspäivät koronatilanne huomioiden joulukuussa

Senioreille on järjestetty syksyllä 2020 testauspäiviä kartoittamaan kohderyhmän kaatumisvaaraa ja motivoimaan heitä tasapaino- ja lihaskuntoharjoittelun pariin. Testauspäivissä tehdään tasapaino- ja lihaskuntotestit, puristusvoimatesti sekä täytetään kaatumisseula-lomake. Testien tarkoituksena on herättää senioreita tekemään harjoitteita kaatumisriskin vähentämiseksi sekä auttamaan sopivan liikuntamuodon ja -ryhmän valitsemisessa. Yhteensä testejä on tehty jo noin 70 seniorille.

Jyväskylässä ryhmäliikuntatoiminta on keskeytettynä kaupungin koronasuositusten mukaisesti 30.11.–13.12. välisen ajan. Jos koronatilanne mahdollistaa, järjestetään senioreille vielä seuraavat testipäivät joulukuun puolivälissä:

  • tiistaina 15.12.2020 Tikkakosken jäähallilla klo 9–11
  • tiistaina 15.12. Huhtasuon terveysasemalla klo 13.15–15.45
  • keskiviikkona 16.12.2020 Korpilahden koulukeskuksen kuntosalilla klo 9–11
  • keskiviikkona 16.12. Keltinmäen kylätalo Keitaalla klo 14–16
  • torstaina 17.12.2020 Kuokkalan Graniitin painisalissa klo 8.30–10.30.

Testeihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Jokainen testattava saa oman henkilökohtaisen testiajan.  Jatkossa senioreiden testipäiviä järjestetään eri kaupungin osissa noin kerran kuukaudessa. Tarkemmat ajat ja paikat löytyy sivulta Ohjattua senioriliikuntaa.

Katso kaikki koronaviruksen vaikutukset liikuntapalveluihin