Syksyllä Jyväskylän koulujen kaikki viidensien luokkien oppilaat pääsivät mukavalle museoretkelle Keski-Suomen museon uuteen Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyyn. Retkien kohteena oli näyttelyn osuus, joka kertoo Keski-Suomen historiasta aina esihistoriasta 1800-luvun loppuun.

– Vilskettä riitti elokuun lopulta syyskuun loppuun, kertoo museonvalvoja Maria Oksanen.

– Oli mukava nähdä, miten vitosluokkalaiset tekivät innostuneina kemulaisten heille räätälöimiä suunnistustehtäviä. Mukanaan heillä oli iloinen mieli. Oppilaiden ja opettajien hyvät palautteet lämmittivät myös mieltä.

Museossa viikit tekivät kuvasuunnistuksia ja tehtäviä. He muun muassa ottivat selvää, mitä on arkeologia ja pohtivat milloin ja miten ensimmäiset keskisuomalaiset ihmiset elivät. Löydettiinpä näyttelystä myös rautakautinen aarre! Entäpä millaiselta näytti Jyväsjärven ympäristö ennen Jyväskylän perustamista?

Koronatilanteen turvallisuusseikat oli otettu viikkien museoretkellä huomioon. Opintoreissu oli suunniteltu niin, että oppilaiden ei tarvinnut näyttelyssä koskea mihinkään, ei siis näyttöihinkään. Opettaja piti huolen oppilaidensa käsihygieniasta, minkä lisäksi heillä oli omat kynät mukanaan.

Viidensien luokkien vierailut KeMussa ovat osa Jyväskylän kaupungin vuosittaisia Kompassi-museoretkiä. Kompassi on Jyväskylän perusopetuksen opetussuunnitelma, joka sisältää kulttuuriretkiä kaikille luokkatasoille. Esimerkiksi kaikki eput retkeilevät Keski-Suomen luontomuseoon, kolkit Alvar Aalto -museoon ja kuukit Jyväskylän taidemuseoon.


Teksti: Tuula Vuolio-Vallenius museolehtori