Hyppää pääsisältöön

25.11.2020

Kuva
Kolme oppilasta istumassa pulpettien ääressä ja tabletteja tutkimassa / Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kolmiportaisesti etenevää poissaoloihin puuttumisen mallia on kehitetty Kannustaen kouluun -hankkeessa. Oppilaan selvittämättömiin ja toistuviin poissaoloihin, myöhästymisiin ja kesken päivän koulusta poistumisiin päästään jatkossa puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteisillä tukitoimilla. Puuttuminen on ennaltaehkäisevää, oppilaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia tukevaa, positiivista ja oppilaan yksilöllistä kohtaamista.

Mallia on testattu neljällä koululla ja saatu palaute on positiivista. Oppilaat ovat voineet jutella koulun kasvatusohjaajan kanssa koulunkäyntiin ja oppimiseen liittyvistä haasteista ja miksi poissaoloja on kertynyt. Yhtenäinen malli ja ohjeistus mahdollistavat läpinäkyvän ja yhdenvertaisen kohtelun kaikille oppilaille ja mahdollisuuden turvalliseen luokka- ja kouluyhteisöön.

Tavoitteena on, että poissaoloihin puuttumisen uudet käytänteet otetaan käyttöön kaikilla perusopetuksen kouluilla ensi elokuussa.


Teksti: Minna Hakkarainen

Asiasanat: