Hyppää pääsisältöön

25.11.2020

Kuva
Petri Vainion suunnittelema Kukkajärvi-teos koristaa Sairaala Novan ravintolan kattoa. Kuva Petteri Kivimäki
Sairaala Novan tumma ulkokuori kätkee sisäänsä modernit ja toiminnallisuuksiltaan erinomaiset tilat, joiden viihtyisyyteen on myös panostettu.

Taiteella on todettu olevan suuri merkitys potilaiden paranemisprosessissa ja myös luonnolla voidaan nähdä olevan mieltä eheyttävä voima. Tästä syystä taide ja luontoteema haluttiin tuoda osaksi Novan sisustussuunnittelua. Tavoitteena oli luoda perinteisen sairaalan sijaan jotain uutta ja erilaista. Sairaala Novaan haluttiin luoda miellyttävä ympäristö, jossa potilas voisi jopa hetkeksi unohtaa olevansa sairaalassa.

Sairaala Novan sisustus ja taide saivat inspiraationsa Keski-Suomen kansallispuistoista ja kantaviksi teemoiksi valittiin virtaava vesi ja humiseva metsä. Näistä elementeistä rakentuu myös Sairaala Novan tarina. Virtaava vesi valikoitui kuvaamaan Novan kolmen alimman kerroksen tiloja, joissa ihmisvirta soljuu vastaanotto- ja potilashuoneiden  lomassa. Humiseva metsä puolestaan inspiroi Novan ylimpien kerrosten vuodeosastojen tiloja, joissa ihmiset joskus viipyvät pidempään.

Lintuperspektiivistä katsoen Sairaala Novan voi huomata jakautuvan kuuteen sakaraan, joissa sijaitsee vuodeosastoja. Vuodeosastojen sisätiloihin haettiin inspiraatiota jokaisesta viidestä Keski-Suomen kansallispuistosta ja Jyväskylän kaupunkiluonnolle ominaisesta ympäristöstä. Vuodeosastojen taitelijoiden inspiraatioina toimivat siten Salamajärven kansallispuiston neva, Leivonmäen kansallispuiston harju, Etelä-Konneveden kansallispuiston luoto, Pyhä-Häkin kansallispuiston salo, Isojärven kansallispuiston kaski ja Jyväskylän Tourujoen laakson lehto. Kansallispuistojen luontoteemojen sijoittamisessa osaksi sisustussuunnittelua avustivat Metsähallituksen luontopalveluiden asiantuntijat. 

Sairaala Novassa luontoteema näkyy sisustuksen ja taiteen lisäksi sairaalan väreissä, opasteissa, muotoilussa, graafisessa ilmeessä sekä henkilökunnan ja potilaiden vaatteissa. Luontoteema onkin kokonaisvaltainen osa Sairaala Novaa, minkä voi huomata jo heti sairaalaan sisään astuessa. Pääaulan kattoa koristaa hopeinen valoteos, joka välkehtii ja aaltoilee kuin virtaava vesi. Pääaulasta löytyy myös tukinuitosta inspiraationsa saaneita hirsiteoksia ja -kalusteita. 

Luontoteema on nähtävillä myös Novan ulkopuolella, jossa sairaalan päätyjen alumiiniprofiileiden muotoon on ammennettu inspiraatiota keskisuomalaisista järvistä. Lisätietoa Sairaala Novan tarinasta, taiteesta ja taiteilijoista löydät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivuilta osoitteesta www.ksshp.fi.


Teksti: Marika Laiho

Hiljaisella pihalla mieli rauhoittuu

Sairaala Novan hiljainen piha tarjoaa taukopaikan hektisestä elämästä kaikille sairaalassa asioiville. Hiljaisen pihan on suunnitellut kokenut puunkäsittelijä Nora Tapper.

Kokonaisuuteen kuuluu kolme pientä hiljentymispihaa. Mahdollisuus hiljentymiseen voi olla tärkeä heille, joiden omainen on saattohoidossa. Myös henkilöstö kohtaa työssään haastavia tilanteita, joiden käsittelyyn hetki hiljaisellaa pihalla voi tarjota merkittävän avun.

Hiljainen piha on kaikille avoin tila, johon saapumiseen ei tarvitse syytä. Hiljaisuuden pihalla voi pysähtyä omien ajatusten äärelle.