Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

25.11.2020

Kuva
Sairaala Novan uusi aula.

Taloa rakentaessa tulee ottaa huomioon monia erilaisia asioita, jotka tekevät asumisesta mukavaa. Sairaalan rakentamisessa tulee asumisen mukavuuden lisäksi ottaa huomioon ratkaisut, joilla toiminta sairaalan tiloissa onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Toimivat tilat sujuvoittavat hoitoprosesseja ja edistävät siten hoidon vaikuttavuutta.

Sairaala Novan rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota rakennuksen kosteus- ja sisäilmastoa koskeviin kysymyksiin. Puhtaalla sisäilmalla voi olla suuri vaikutus rakennuksen käyttäjien terveyden, viihtyvyyden sekä työn tuottavuuden kannalta. Sairaala Novan rakentamisessa on menty terveys edellä, mikä näkyy kaikissa ratkaisuissa. Toimivat tilat edistävät niin yksilön kuin koko alueenkin terveyttä.

Sairaala Nova on rakennettu erittäin korkeiden puhtauden ja kosteuden hallintastandardien mukaan, jotka ovat osa Terve Talo -kriteerejä. Terve Talo -rakentamisen kriteerit edellyttävät toimenpiteitä kaikissa rakentamisen vaiheissa hankesuunnittelusta rakennuksen käyttöön. Kaikkia rakennusvaiheita on seurattu kosteusmittauksin ja kosteudenhallinta on otettu huomioon kaikissa sairaalan materiaalivalinnoissa.

Alusta asti rakennusprojektissa on pidetty tärkeänä Terve Talo -kriteerien täyttämistä, mikä on näkynyt yhteisinä kokouksina suunnittelijoiden, rakentajan ja tilaajan kesken. Kokouksilla on varmistettu, että suunnitellut rakenneratkaisut vievät kohti korkealle asetettuja tavoitetasoja sekä vaatimuksia. Tavoitteellisella rakentamisella on varmistettu, että sairaala tukee terveyttä myös rakennuksena.

Putkiposti kuljettaa näytteitä ja välineitä

Sairaala Novassa otetaan käyttöön koko sairaalan kattava putkipostijärjestelmä, jota hyödynnetään sairaalan sisäisiin kuljetuksiin. Putkipostijärjestelmän kautta voidaan kuljettaa muun muassa laboratorio- ja verinäytteitä sekä lääkkeitä. Noin sadan aseman putkipostijärjestelmän ansiosta sairaalan eri yksiköt voidaan verkottaa toisiinsa ja siten tehostaa sisäistä logistiikkaa. 

Putkipostijärjestelmä on nopea ja turvallinen tapa toimittaa tarvittavat näytteet ja välineet paikasta toiseen. Järjestelmän ansiosta sairaalan henkilökunnalla jää entistä enemmän aikaa potilaiden hoitamiseen. 


Teksti: Sofia Penttilä
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri