Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

25.11.2020

Tukiperhetoiminta vie vähän aikaa, mutta antaa paljon, sanoo Jaana Lamberg. Tukiperhettä etsii noin 150 lasta.
Kuva
Nainen leipoo pullaa.

Jyväskyläläisen Jaana Lambergin perhe on löytänyt tukiperhetoiminnasta itselleen sopivan tavan auttaa. Lambergien luona käy kuukausittain yökylässä tukilapsi.

– Perheessämme on kolme tytärtä ja olemme tottuneet siihen, että meillä käy paljon lapsia ja nuoria. Kun kuulin tukiperhetoiminnasta, se sytytti saman tien, Lamberg kertoo.

Tukiperhevalmennuksen jälkeen perheelle löytyi melko pian oma tukilapsi.

– Hän viettää meillä yhden viikonlopun kuukaudessa ja käy myös lomilla ja pidemmillä vapailla. Teemme yhdessä tavallisia lapsiperheen juttuja, kuten ulkoilemme, käymme retkillä, leikimme ja leivomme.

Lambergista on ollut hienoa huomata, miten omat lapset ovat ottaneet vieraan lapsen vastaan.

– Itselleni palkitsevinta on ollut lapsen kiitos. Hän sanoi, että on ollut ihana käydä meillä.

Lamberg kokee tukiperhetoiminnan olleen silmiä avaava kokemus.

– Asioihin tulee perspektiiviä. Huomaa, että lapset elävät hyvin monenlaisissa oloissa. Suosittelen toimintaa jokaiselle, jolla löytyy aikaa ja halua tällaiseen auttamiseen. Tukiperheenä oleminen vie vähän aikaa, mutta antaa paljon. 

Tukiperhe saa valmennusta

Tukiperheistä on tällä hetkellä huutava pula. Keski-Suomessa sijais- ja tukiperheiden rekrytoinnista ja valmennuksesta vastaavan Keski-Suomen sijaishuoltoyksikön mukaan tukiperhettä odottaa lähes 150 lasta.

Tukiperhetoiminta on tarkoitettu 3–12-vuotiaille lapsille, joiden omassa perheessä on haastava elämäntilanne. Lapsen vanhempien voimavarat voivat olla vähissä tai perheeltä puuttuvat omat tukiverkot.

– Tukiperheenä voi toimia aivan tavallinen perhe, lapseton pari tai yksin asuva henkilö. Tärkeintä on, että lapsi saa elämäänsä turvallisen aikuisen, sanoo tukiperhetyön sosiaalityöntekijä Jenna Rahikainen.

Jokainen tukiperhekandidaatti haastatellaan. Lisäksi tarkistetaan, ettei tukiperheeksi lähtemiselle ole esteitä.

– Perheeseen tehdään myös kotikäynti. Viimeinen vaihe on kaksipäiväinen valmennus. Seuraava valmennus on 23.1. ja 6.2.2021.

Tukiperhetoimintaan toivotaan sitouduttavan vähintään vuodeksi. Rahikaisen mukaan tukiperhesuhteet ovat olleet onnistuneita ja toiminta on koettu antoisaksi molemmille osapuolille.

– Perheet asettavat raamit sille, millaiseen tukisuhteeseen ovat valmiita ja mihin omat resurssit riittävät. Perheet saavat esittää toiveita esimerkiksi lapsen iästä ja sukupuolesta.

Rahikaisen mukaan tukiperhetoiminta antaa ensikosketuksen siitä, millaista on ottaa vieras lapsi omaan kotiin.

– Perhe saattaa myöhemmin alkaa sijaisperheeksi. Lastensuojelun erityisyksikkönä tarjoamme valmennusta myös sijaisperheille.


Teksti: Pia Tervoja

Asiasanat: