Talvi tulee ja on aika siirtyä talvikunnossapitoon. Jyväskylässä kadut aurataan aina hoitoluokkien mukaisesti. Työt on priorisoitu siten, että asuntokadut aurataan kevyen liikenteen väylien ja suuria liikennemäärää ja joukkoliikennettä palvelevien pää- ja kokoojakatujen jälkeen.

Talvikunnossapidossa juuri haastavinta on kelien ennustaminen ja joskus nopeasti muuttuvat olosuhteet. Kaupungin alueelta löytyy myös alueellisia eroja. Toisella puolella kaupunkia lumisateen tai jään määrä voi olla täysin erilainen, kuin kaupungin toisella laidalla.

Kelin ennustamisen helpottamiseksi ja kelitiedon parantamiseksi Jyväskylän kaupunki tekee yhteistyötä meteorologi Petri Takalan ja Marjetas Oy:n kanssa. Tulevana talvena käyttöön otetaan työkalu, joka helpottaa muuttuviin keliolosuhteisiin varautumista jo ennen kelin huononemista.

Kiinteistöjen talvihoitovastuut

Kaupunki muistuttaa lumitöitä ahkerasti tekeviä kiinteistönomistajia siitä, ettei kotipihalta kolattua lunta saa kolata kadulle tai muualle kaupungin alueelle. Sekä oman tonttiliittymän talvihoito että sen näkemäalueiden, eli liikenteen näkyvyyttä haittaavien lumivallien avoinna pitäminen kuuluu kiinteistön vastuulle.

Lisäksi kaupunki muistuttaa kerrostalokiinteistöjä velvollisuudestaan huolehtia jalkakäytävän talvikunnossapidosta kiinteistönsä kohdalta. Kadun talvikunnossapitotoimenpiteisiin kuuluvat lumen, jään ja tarvittaessa lumivallien poistaminen, hiekoitus, sadevesikourujen ja -kaivojen avoinna pitäminen sekä hiekoitushiekan poistaminen.


Teksti: Kaisa Ristimella

Asiasanat: