Ikääntyneiden kuntouttavat päivätoimintayksiköt ovat suljettuina vuoden loppuun asti koronavirustilanteen vuoksi.

Ssyksyn aikana kuntouttavan päivätoiminnan henkilöstö on tuonut asiakkaille kuntoutusta kotiin. Toiminnalla asiakas saa elämään hyvinvointia ja mielekkyyttä. Kuntoutusjakso kestää 5 viikkoa. Vuoden loppuun mennessä kuntoutusjaksoille osallistuu noin 400 kuntouttavan päivätoiminnan asiakasta. Toiminnasta hyötyville muille asiakkaille on myönnetty kuntoutusjaksoja tarpeen mukaan. Kuntouttavista kotikäynneistä peritään kymmenen euron käyntimaksu.

– Asiakkaan kanssa yhdessä suunnitellaan, mihin asioihin hän haluaa parannusta. Kuntoutus tapahtuu kotona kerran viikossa. Hyödynnämme muun muassa ikäinstituutin kotikuntoutuksen ohjeita. Syksyn hitti on sateenvarjojumppa, päivätoiminnan palveluesimies Eila Ahvenainen kertoo.

Liikkuminen osaksi arkea

Henkilöstö antaa asiakkaille erilaisia ohjeita liikuntaharjoitteisiin, joita he voivat omassa arjessaan itse jatkaa. Pyrkimyksenä on saada liikkuminen luontevaksi osaksi asiakkaan arkea. 

– Kotia ja kodin lähiympäristöä hyödynnetään. Mietitään asiakkaan kanssa, mitä hän voitse tehdä. Tasapainoa ja lihasvoimaa voi harjoittaa esimerkiksi kynnyksiä ja rappusia hyödyntäen. Asiakkaan toiveita kuunnellaan toimintaa suunnitellessa, Ahvenainen toteaa.

Päivätoiminnan asiakkaita tuetaan tarpeen mukaan myös peseytymisessä. Peseytymispalveluja tarjotaan päivätoiminnan tiloissa asiakkaille, joilla ei ole kotonaan peseytymismahdollisuutta tai pesutilat ovat esimerkiksi vaarallisten rappujen takana.

Lisätietoa: Eila Ahvenainen, p. 014 266 3687


Teksti: Sanna Siniluhta