Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

25.11.2020

Kuva
Novassa on vain yhden hengen potilashuoneita, ja niiden viihtyisyyttä on lisätty taideteosten avulla.

Kulunut vuosi on osoittanut sen, kuinka haavoittuvaisia yhteisöt ovat tartuntatautien edessä. Infektioita vähentävien ratkaisujen kehittäminen onkin ollut yksi keskeinen lähtökohta Sairaala Novan suunnittelussa. Isojen potilashuoneiden sijaan Sairaala Novan vuodeosastoilla on vain yhden hengen potilashuoneita. Tällä tavoin voidaan merkittävästi vähentää potilaasta toiseen tarttuvien infektioiden riskiä ja samalla parantaa potilaiden yksityisyyttä ja unenlaatua. 

Toinen mielenkiintoinen infektioita vähentävä ratkaisu löytyy Sairaala Novan hybridisalista, joka on yksi Novan 24 leikkaussalista. Salin erikoisuutena on RGB-valo, joka parantaa kirurgien työskentelyolosuhteita Infektioita vähentävät ratkaisut ja on myös hyödyllinen infektioiden vähentämisen näkökulmasta. RGB-valon sinisen valaistuksen on nimittäin todettu tappavan bakteereita.

Infektioiden leviämistä torjutaan myös pienillä teoilla, kuten sijoittamalla hipaisutekniikalla toimivia valokatkaisimia ja ovenavauspainikkeita ympäri sairaalaa.


Teksti: Marika Laiho