Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

25.11.2020

Hippos-hanke muokattiin uusiksi, mikä herätti myös rahoittajien kiinnostuksen.
Kuva
Havainnekuva liikuntapaikkojen sijainnista Hippoksella.

Viitisen vuotta suunniteltu Jyväskylän Hippos-hanke on nytkähtänyt lupaavasti eteenpäin. Sijoittajien kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen Jyväskylän kaupunki päätti pienentää hankekokonaisuutta noin neljänneksellä.

– Uusimmassa suunnitelmassa uudisrakentamisen ja vanhojen rakennusten peruskorjauksen kustannusarvio on noin 154 miljoonaa euroa, kun alkuperäisen hankkeen kustannukset olisivat olleet noin 200 miljoonaa euroa, kertoo Hippos-hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen Jyväskylän kaupungilta.

Alkuperäisen Hippos-hankkeen laajuus oli noin 160 000, päivitetyn suunnitelman 100 000 bruttoneliömetriä.

Halisen mukaan Hipposta on suunniteltu vuosien varrella niin pitkälle, että rakennustyöt voidaan aloittaa jo syksyllä 2021, mikäli sopimus rahoittajien kanssa syntyy ja hankkeelle löytyy poliittista tahtoa.

– Ajatuksena on viedä rakentaminen läpi 2–3 vuodessa, mikä merkitsee sitä, että peruskorjausta ja uudisrakentamista tehdään samaan aikaan. Suurin haaste on vaiheistaa rakentaminen siten, että työt häiritsevät mahdollisimman vähän jäähallin käyttäjiä.

Kaupunki on saanut Taaleri Sijoitus Oy:n, Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan omistamalta Sepos Oy:ltä tarjouksen 43 miljoonan euron sijoituksesta hankkeeseen ja Jyväskylän Hippos -kommandiittiyhtiöön, jonka omistavat Jyväskylän kaupunki ja Lehto Group Oyj.

Runsaan 150 miljoonan euron kokonaisrahoitus voisi muodostua Sepos Oy:n 43 miljoonan sijoituksesta sekä Lehto Group Oyj:n 10 ja Jyväskylän kaupungin 23 miljoonan sijoituksista. Loput hankkeen rahoituksesta koostuu Hippoksen kommandiittiyhtiön tekemistä laina- ja rahoitusjärjestelyistä.

– Julkisen hankintamenettelyn kautta valitulla Lehto Groupilla on hankkeessa rakentajan rooli, Halinen tarkentaa.

Jäähallia korjataan ja laajennetaan

Uudesta suunnitelmaluonnoksesta on karsittu pois monitoimiareena, katettu jalkapallostadion ja erillinen voimistelutalo. Vanha jäähalli – eli LähiTapiola Areena – peruskorjataan ja hallia laajennetaan molemmista päistä. Jäähallin katsojapaikkoja on tarkoitus lisätä nykyisestä noin 4 400:sta.

Päivitetyssä suunnitelmassa ovat mukana myös liikuntakeskus voimistelu- ja yleisurheilutiloineen, osaamiskeskus sekä liikuntakansi ja harjoitusjäähallit. Asuntorakentamista kokonaisuuteen sisältyy 24 000 kerrosneliömetriä aikaisemman 30 000:n sijaan.

– Kaupunkilaisille Hippos-hankkeen toteutuminen tässäkin muodossa merkitsee Hippoksen liikunta- ja urheilutilojen lisääntymistä 40 000:sta noin 100 000 bruttoneliöön. Lisäksi osaamiskeskus, johon sijoittuu muun muassa Jyväskylän yliopiston, JAMKin ja KIHU:n tiloja, vahvistaa Jyväskylän asemaa liikuntapääkaupunkina, Kari Halinen huomauttaa.

Halisen mukaan uudessa mallissa monitoimitalo ja Hipposhalli jäävät Jyväskylän kaupungille, mikä mahdollistaa rakennusten peruskorjauksen tai alueen uudisrakentamisen myöhemmin. Kaupunginvaltuusto käsitteli Hippos-hanketta kokouksessaan 23.11. Tiedot valtuuston päätöksestä löytyvät Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta.


Teksti: Timo Sillanpää

Kuva: Kai Ruuhonen / Lehto Tilat Oy

Asiasanat: