Vuoden 2021 alusta lähtien ammattikorkeakouluopiskelijat saavat terveydenhoitopalvelunsa Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöltä eli YTHS:ltä, kuten yliopisto-opiskelijatkin. Kun korkeakouluopiskelija tarvitsee apua tai neuvoja terveyteen tai hyvinvointiin liittyen, hän voi ottaa yhteyttä YTHS:ään, ammattikorkeakoululaiset tammikuusta lähtien.

– Verkkosivuiltamme löytyvät ajanvarauksen valtakunnalliset yhteystiedot ja palvelukanavat. Niiden kautta opiskelija saa yhteyden omaan paikalliseen tiimiin tai tilanteen mukaan
voi asioida esimerkiksi digiklinikalla, selvittää osastohoitaja Tiina Impola YTHS:ltä.

Maksu Kelalle

Korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun lukukausittain Kelalle, ensimmäisen kerran kevätlukukaudelta 2021. Maksun voi maksaa Kelan asiointipalvelussa joulukuusta 2020 alkaen. Opiskelijan kannattaa tarkistaa maksukäytännöt ja summa Kelan sivulta, erillistä laskua Kela ei lähetä. YTHS ei peri käyntimaksuja.

Muutoksen taustalla on 1.1.2021 voimaan tuleva laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta. Tavoitteena on, että korkeakouluopiskelijoilla on valtakunnallisesti
yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat terveydenhuollon palvelut.

Kansainväliset korkeakoulujen vaihto-opiskelijat eivät jatkossa kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin: heistä EU-kansalaiset saavat palvelut terveysasemalta ja muut opiskelijat vakuutuksen perusteella yksityisistä terveyspalveluista. Jyväskylässä YTHS:n toimipiste on osoitteessa Puistokatu 4.


Teksti: Tuija Ijäs

Asiasanat: