60 Kilpisen yhtenäiskoulun oppilasta 7. ja 8. luokilta on määrätty karanteeniin mahdollisen koronavirukselle altistumisen takia. Altistumiset ovat tapahtuneet koululla joko perjantaina 6.11. tai maanantaina 9.11. toisen altistumisketjun karanteeni kestää maanantaihin 16.10 ja toisen torstaihin 19.11. saakka.

Torstai-illan alustavien tietojen perusteella kotiin kehotettiin jäämään perjantaiksi varmuuden vuoksi isompaa joukkoa oppilaita. Karanteeniin asetettavien oppilaiden määrä kuitenkin pienentyi jäljityksen edetessä. Nyt terveydenhuolto on tavoittanut kaikki koululla altistuneiden oppilaiden perheet henkilökohtaisesti ja asettanut karanteenit 60 oppilaalle. Terveydenhuollosta on myös annettu altistuneille tarkemmat ohjeet karanteenista. Kaikki mahdollisesti altistuneet oppilaat ohjataan koronatestiin. 

Karanteenissa olevien opetus jatkuu etäopetuksena ja koulu lähettää heille ohjeet etäopetusjärjestelyistä. Lisäksi koululaisia voi olla karanteenissa harrasteryhmissä tapahtuneiden altistusten johdosta. Jos karanteeni on määrätty harrasteryhmässä altistumisen takia, vanhempia pyydetään olemaan yhteydessä kouluun etäopetuksen ja ruokailujen järjestämiseksi.
 
Karanteeni koskee vain niitä oppilaita, jotka ovat voineet terveydenhuoltoviranomaisen arvion mukaan altistua virukselle. Terveydenhuolto on antanut perheille ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Jos henkilö pysyy karanteeniajan terveenä, karanteeni on kymmenen päivää ja kouluun voi palata karanteenin päätyttyä joko tiistaina 17.11. tai perjantaina 20.11.  

Muuten Kilpisen yhtenäiskoulun toiminta jatkuu normaalisti. Muut kuin karanteeniin määrätyt oppilaat voivat tulla kouluun normaalisti terveenä. Koulun henkilöstö on käyttänyt Jyväskylän kaupungin voimassa olevien henkilöstöohjeiden mukaisesti maskia tai visiiriä 26.10. alkaen, joten henkilökuntaa ei asetettu karanteenin. 

Karanteeni on varotoimenpide, jolla estetään mahdollisten tartuntojen leviäminen

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaminen on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan ja mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.

Jyväskylän kaupungin koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni 

Ohje on myös käännetty usealle kielelle, mm. englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi.  
  
Jyväskylän kaupungin koronasivu: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona.  
  
Lisätietoja:  
Jyväskylän kaupunki, 
- perusopetuksen palvelujohtaja Tuija Rasinen, puh. 014 266 4984 
 

Kaupunginosa: