Jyväskylässä ilmeni vielä eilen 15 uutta tartuntaa viime viikolla ja viikonloppuna tiedotettuun laajaan tartuntaryppääseen liittyen.

Jyväskylässä ilmeni vielä eilen 15 uutta tartuntaa viime viikolla ja viikonloppuna tiedotettuun laajaan tartuntaryppääseen liittyen. Henkilöt oli jo asetettu karanteeniin ja heidät testattiin oireiden vuoksi viikonlopun aikana. 

- Tartuntamäärien kasvua nähdään nyt varmasti muutaman päivän karanteeniin asetettujen keskuudessa. Jyväskyläläisten ei tule huolestua tilastoissa nähtävistä päiväkohtaisista nousuista, sillä näin laajassa tapauksessa on luonnollista, että myös jatkotartuntoja tulee, ylilääkäri Johanna Tuukkanen rauhoittelee. 

THL:n tilastoihin luvut päivittyvät yleensä päivän tai kahden viiveellä. Suurin osa viikonlopun tartunnoista ilmoitettiin THL:n tiistain luvuissa. 

- Meillä ei siis Jyväskylässä ole uutta tartuntarypästä, vaan luvut liittyvät samaan ketjuun. Ketjun ulkopuolisia tartuntoja kaupungissa on viikonlopun ja alkuviikon aikana ollut yksittäisiä. Näin ollen kokonaistilanne on terveydenhuollon arvion mukaan edelleen hallinnassa, Tuukkanen summaa.

Korona-ohjeet väestölle

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.

Tärkeimmät suojautumiskeinot koronalta ovat turvavälit, hyvä käsihygienia sekä sairastaminen kotioloissa. Yli 15-vuotiaille suositellaan maskien käyttöä:
-    Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
-    Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
-    Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
-    Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon sekä ennen testituloksen valmistumista aina, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
-    Riskialueelta Suomeen saavuttaessa ja matkustajien siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Jyväskylän kaupungin koronasivut.

Lisätietoja: Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205