Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietettiin Jyväskylässä lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Tänä vuonna vallitseva koronaepidemia vaikutti valtakunnallisen vanhustenviikon tapahtumajärjestelyihin. Ohjelmaa suunnattiin pääasiassa ikääntyneiden palvelujen asiakkaille kotihoidossa ja ikäihmisten asumisyksiköissä.

Pääosassa syyssäässä seikkailu

Vapaaehtoiset ulkoiluystävät ovat ulkoilleet ikäihmisten kanssa eri puolilla Jyväskylää. Iäkkäiden ulkoilupäivä on osa valtakunnallista ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjaa. Jyväskylässä ulkoiluhetkiä järjestettiin useampana eri päivänä.

- Kotihoidon asiakkaita on huomioitu vanhustenviikon aikana. Olemme löytäneet Vapaaehtoistoiminnan palveluiden Vaparin ja Jyväskylän seurakunnan kautta paljon iloisia ulkoiluystäviä, kertoo järjestelyistä vastannut koordinaattori Outi Savonen.

Ikäihmisten oli mahdollista osallistua myös seurakunnan aluediakonien järjestämään ulkoilmahartauteen. Korpilahden hartaushetkessä ikäihmiset saivat samalla liikkua rasteilta toiselle.

Iloisia kohtaamisia poikkeusajassa

Koronavirustilanne on pahentanut monen ikääntyneen yksinäisyyttä. Kohtaamiset ulkoiluystävien kanssa toivat tervetullutta vaihtelua arkeen.

- Vapaaehtoistoiminnan merkitys yksinäisyyden torjumisessa on suuri. Monelle ikäihmiselle järjestyi mukavaa yhdessäoloa ja virkistäviä kohtaamisia, iloitsee Savonen.

Ulkoiluhetkiä pidettiin vanhustenviikon aikana yli 50. 


Järjestelyistä on vastannut Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut sekä ikääntyneiden palvelut. Seurakunnalta mukana järjestelyissä on ollut vastaava diakoni Kirsi Lepoaho.

Teksti: Sanna Siniluhta
Kuva: Outi Savonen

Asiasanat: