Jyväskylän museoissa tehdään syksyllä kurkistus digitaalisiin leikkeihin, hämyiselle liveklubille sekä kansainväliseen nykytaiteeseen. Museot tarjoavatkin uutuusherkkuja erityisesti modernista elämänmenosta kiinnostuneille. 

Keski-Suomen museo 
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
ti-su 11-18 
 
Suomen käsityön museo 
Kauppakatu 25, Jyväskylä
ti-su 11-18 
 
Jyväskylän taidemuseo 

Kauppakatu 23, Jyväskylä
ti-su 11-18 

KeMussa on juuri avautunut Lutakko 2020 -näyttely, joka esittelee dokumentaarisin valokuvin Tanssisali Lutakon elämää. Yksi maamme tunnetuimmista musiikkiklubeista on tarjonnut vanhassa leipomorakennuksessa jo 30 vuoden ajan elämäniloa, hikeä, hienoja hetkiä ja kohtaamisia, vahvoja tunteita ja musiikin huumaa. Vastapainoksi KeMussa pääsee kurkistamaan ensimmäisten keskisuomalaisten kuvataiteilijoiden ateljeekotien elämään, minkä lisäksi myös lasten rakastamassa uudessa Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä pääsee tutustumaan omiin juuriinsa läpi vuosituhansien. 

Vesala Lutakon takahuoneessa valmistautumassa keikkaan, helmikuu 2020. Kuva: Kalle Björklid.

Suomen käsityön museossa pääsee ihailemaan muotoilija Ilona Ristan teoksia, joissa hän yhdistää puun moderniin valo- ja tietotekniikkaan. Ristan teoksissa hyödynnetään LED-teknologiaa ja digitaalista valo-ohjausta, minkä myötä puureliefeihin muodostuu moniaistista interaktiivisuutta. Esimerkiksi KAISLA-reliefissä liike- ja valosensorit laukaisevat sateen, ukkosmyrskyn tai auringonnousun, kun samanaikaisesti PLAYGROUND-animaatiossa sudenkorennot leikkivät kaislikossa. Nykyaikaista käsityötä pääsee ihailemaan myös Hyvissä käsissä -näyttelyssä, jossa taiteilijat ovat hakeneet inspiraatiota käsityön menneisyydestä ja luoneet näyttelyyn uusia teoksia ja tuotteita, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä teknologia. 

Ilona Rista: KAISLA-puureliefi.

Jyväskylän taidemuseoon rantautunut Matkalla maan keskipisteeseen tuo Jyväskylään nähtäville puolestaan kansainvälistä nykytaidetta. Rickard Borgströmin kuratoima näyttely on tuonut mukanaan 29 taiteilijaa tai taiteilijaparia, joiden teoksissa pohditaan esimerkiksi sitä, millaista on tuntea kuuluvansa useaan eri paikkaan sekä sitä, miten muistot ja tarinat meihin vaikuttavat. Kuulumisen toinen puoli on ulkopuolisuuden tunne, joka on monessa teoksessa lähtökohtana.  

Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelykokonaisuus on raikas, monipuolinen ja yllättäväkin kattaus uutta nykytaidetta. Mukana on niin nuoren polven taiteilijoita, uusia tuttavuuksia, kuin myös tunnettuja paikallisia tekijöitä. Näyttely tuo myös kansainvälisen tuulahduksen Keski-Suomeen, sillä mukana on useita ulkomailla työskenteleviä taiteilijoita, kertoo Jyväskylän taidemuseon intendentti Teija Lammi. 

Akvarelli, jossa vasemmalla naisen pää ja oikealla tekstiä

Tervetuloa!