Jyväskylän kaupunki on mukana Yhteiset Lapsemme ry:n kehittämän tienoo.fi-sivuston paikallisen tiedon tuottamisessa, testaamisessa ja käytössä.

Tienoo.fi

Lisätietoja: 
sosiaalityöntekijä Arja Liinamaa, p. 014 266 3432, Jyväskylän kaupungin kotoutumispalvelut
hankepäällikkö Emmi Lainà p. 044 7211 254, Yhteiset lapsemme ry, Kohdataan kotona -hanke

Tienoo.fi-sivusto auttaa maahanmuuttajia uudessa kotikaupungissa liikkumisessa, asioimisessa tai vaikka suomen kielen opiskelussa. Jyväskylän kaupunki on mukana Yhteiset Lapsemme ry:n kehittämän sivuston paikallisen tiedon tuottamisessa, testaamisessa ja käytössä.

– Verkossa on paljon materiaalia, oppaita ja vinkkejä, jotka auttavat maahanmuuttajia Suomeen kotoutumisessa, mutta niitä ei ole aina helppo löytää. Nyt materiaalia on koottu yhteen osoitteeseen, ja helpommin käytettävään muotoon, selvittää hankepäällikkö Emmi Lainà, Yhteiset lapsemme ry:n Kohdataan kotona -hankkeesta.

Elokuussa avatussa Tienoo.fi-sivustossa on valtakunnallista sisältöä sekä paikallista aineistoa, tällä hetkellä Jyväskylästä ja Vantaalta. Jyväskylän materiaaleista löytyy esimerkiksi linkitykset jyväskyläläisten vuokra-asuntojen välittäjien sivuille, tietoihin vapaista asunnoista sekä esimerkiksi ohjeita asumiseen siivoamisesta huoltotöihin ja vuokran maksamiseen. Marketteihin, kirpputoreille, virastoihin, uimahalleihin Tienoo opastaa Google Maps -näkymän avulla. Ja opasvideoiden avulla selviää esimerkiksi, miten avataan sähköpostitili tai kuinka karttasovellusta käytetään liikkumiseen.

Tienoo.fi-sivuston materiaaleja löytyy tällä hetkellä suomeksi, englanniksi, arabiaksi sekä kiswahiliksi. Sivustolla navigoiminen onnistuu tekstin lisäksi kuvien ja äänien avulla, joten sivusto on helppokäyttöinen myös luku- ja kirjoitustaidottomille.

–Tienoo.fi on vapaasti hyödynnettävissä. Suomi-osio auttaa äidinkielestä riippumatta myös ikäihmisiä ja sellaisia henkilöitä, joilla on hahmottamisen ja lukemisen vaikeuksia, kertoo sosiaalityöntekijä Arja Liinamaa Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluista.

Asiakkaat mukana sivuston kehittämisessä

Jyväskylässä kotoutumispalveluiden asiakkaat testaavat syksyn aikana Tienoo-palvelua.
– 10–15 erityyppisessä tilanteessa olevaa kotoutujaa käyttää palvelua parin viikon ajan ja sen jälkeen kysymme heidän kokemuksiaan. Tienoo-palvelun tekijät, Yhteiset lapsemme ry:ssä keräävät kokemukset sivuston jatkokehittämistä ajatellen, Liinamaa valottaa.

Tienoo.fi-sivustoa on kehitetty monikulttuuristen lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimivan Yhteiset Lapsemme ry:n STEAn rahoittamassa Kohdataan kotona -hankkeessa. Sivuston sisältö pohjautuu hankkeessa kehitettyyn perhekotoutumismalliin.