Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

6.10.2020

Tutkintona Jyväskylä on opiskelijoille suunnattu podcast-sarja, jonka toinen tuotantokausi ilahduttaa jyväskyläläisiä tämän syksyn ajan. Uusi jakso julkaistaan kerran viikossa.
Kuva
Tutkintona Jyväskylä -podcastin juontajat sataman Jyväskylä-kirjainten luona

Kuinka paljon kaupungin kirstussa on rahaa? Miksi Jyväsjärvellä on suihkulähde? Miksi pitäisi olla kiinnostunut kunnallisvaaleista? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen kuuntelemalla Tutkintona Jyväskylä -podcastia, jonka jokaisessa jaksossa on vieraana aiheeseen sopiva kaupungin asiantuntija.

Yksi parhaista puolista podcastissa on juontajiensa Aapeli Tourusen ja Sakari ”Sakke” Siilinin mukaan se, että vieraat ovat omia rentoja itsejään ja heistä saa oikeasti henkilökohtaisen ja inhimillisen kuvan. Saken mukaan podcastit antavat kaupungista hyvän kuvan asuinpaikkana mutta myös työnantajana.

– Tulee sellainen olo, että vitsi he ovat hyviä tyyppejä. Ihan tulee halu päästä kaupungille töihin, Sakke sanoo.

Mitä toisella kaudella luvassa?

Tutkintona Jyväskylän isännät näkevät, että podcast on opiskelijoille sopiva formaatti, jossa tällaista keskustelevaa sisältöä on helppo tuoda esille. Samalla pelkän äänen varaan luodut tallenteet tarjoavat kaupungin viestintään yhden uuden muodon videoiden ja tekstien rinnalle.

– Opiskelijan näkökulmasta luurit kannattaa laittaa päähän myös siksi, että Tutkintona Jyväskylä tarjoaa joka jaksossa jotain uutta, mitä et Jyväskylästä vielä aiemmin ole tiennyt, Aapeli lupaa.

Ensimmäinen kuusiosainen kausi loi hyvän kuvan kaupungin palveluiden monipuolisuudesta. Nyt 10-osainen jatkokausi pureutuu vielä syvemmälle Jyväskylän syövereihin. Jaksojen otsikoita kakkoskaudella ovat opiskelijoiden Q&A, luontokohteet, elinikäinen oppiminen, asuminen, raha, fiksu liikkuminen, osallisuus ja vaikuttaminen, kuntavaali ja -demokratia, Joulukylä Jyväskylä sekä vaihto-opiskelijan haastattelu.

Myös vieraat pääsevät kysymään

Idea koko podcastiin lähti siitä, että Aapelin ja Saken mielestä on harmillista, että Jyväskylä on iso opiskelijakaupunki, mutta sen palvelut ja ihmiset jäävät useille pimentoon. Moni ei tiedä mitä palveluita kaupunki tarjoaa ja vaikka opiskelijat viettävät paikkakunnalla elämästään vähintään kolmesta kuuteen vuotta, side kaupunkiin jää heikoksi.

Podcastin tarkoituksena on tuoda opiskelijoille hyvin matalalla kynnyksellä tietoa kaupungista ja sen palveluista. Lisäksi jokaisen jakson päätteeksi Aapeli ja Sakke antavat vieraan esittää kysymyksen, josta voisi olla hänelle hyötyä omassa työssään. Vastaukset annetaan tietysti opiskelijan tai vastavalmistuneen silmin.

Kaudella kuullaan opiskelijanäkökulma kiperiin kysymyksiin, kuten: Mitä luontopolkujen kylteissä pitäisi lukea? Mitä asiaa et olisi halunnut oppia? Mitä kaupungin pitäisi tehdä, että opiskelijat jäisivät paikkakunnalle vielä opintojen jälkeenkin?

Uteliaalla asenteella eteenpäin

Ikuiset henkiset opiskelijat Aapeli ja Sakke lähettävät kannustavat terveiset opiskelijoille, jotka eivät Jyväskylää vielä täysin tunne.

– Kannattaa ottaa utelias asenne ja tutkia, mitä lähiympäristöllä on tarjottavana. Ihan tästä vierestäkin löytyy hienoja asioita, kun hoksaa katsoa.

Missä tahansa Seminaarinmäellä, Rajakadun kampuksella tai Rantaraitin varrella kuljetkin, ota kuunteluun Tutkintona Jyväskylä!