Jyväskylän kaupunki kannustaa asukkaitaan käyttämään edelleen maskeja, vaikka tällä hetkellä näyttää, että tartunnat ovat hienoisessa laskussa. STM ja THL tiedottivat tänään, että valtakunnallisesti tautitilanne näyttää olevan kiihtymässä ja laajensi valtakunnallista maskisuositusta.

Jyväskylässä suositus annettiin jo viime viikon torstaina, sillä tartuntojen määrä väestömäärään suhteutettuna on Jyväskylässä ollut maan korkeimpia useamman viikon ajan. Eilen uusia tartuntoja ei Jyväskylän terveydenhuollossa todettu lainkaan.

Viime viikon aikana Jyväskylässä todettiin 60 uutta tartuntaa ja kahden viikon ajalta laskettu ilmaantuvuusluku nousi hetkellisesti lähes 70 tartuntaan 100 000 asukasta kohden. Tämän viikon tietojen perusteella näyttää, että tartunnat ovat kääntyneet laskuun. Alkuviikon aikana (maanantaista torstaiaamupäivään) on Jyväskylässä todettu 9 uutta tartuntaa. Eilisen ja tämän aamupäivän aikana uusia tartuntoja ei ole ilmennyt lainkaan.

Jyväskylän kaupungin johto välittää asukkailleen laajan kiitoksen siitä, että turvallisuusohjeet ja maskisuositus on otettu kaupungissa kohtuullisesti käyttöön ja maskien käyttö on laajentunut. Maskien käyttöä tulee kuitenkin valtakunnallisenkin suosituksen mukaisesti jatkaa ja laajentaa, sillä tilanne ei ole missään nimessä ohi vaan voi heikentyä nopeasti.

- On äärimmäisen tärkeää, että jatkamme turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamista sekä noudatamme maskisuositusta. Maskien määrä on katukuvassa selvästi lisääntynyt kuluneen viikon aikana. Haluamme kannustaa jatkamaan samalla linjalla, jotta tilanne saadaan kokonaisuudessaan hallintaan, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivistää.

Viime viikonloppuna järjestetyissä tapahtumissa maskeja nähtiin laajasti niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Katukuvassa maskeja näkyy erityisesti nuorilla aikuisilla. Myös joukkoliikenteessä maskien käyttö on laajentunut. Sen sijaan kauppakeskuksissa vaihtelua on havaintojen mukaan paljon.

- Muistutamme, että maskisuositus koske kaikkia yli 15-vuotiaita asukkaitamme silloin, kun liikuntaan julkisissa tiloissa. Käyttö on kieltämättä välillä hankalaa, mutta toivottavasti tämä on väliaikainen suositus ja voimme sen purkaa, kun tartuntamäärät on saatu pysyvästi pienenemään,  kaupunginjohtaja Timo Koivisto muistuttaa.

”Koronan torjunta on yhteispeliä, jossa jokaisen käytöksellä on merkitystä”

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä toteaa, että tartuntaketjut ovat tällä hetkellä kattavasti terveydenhuollon tiedossa ja merkittävä osa viime viikonkin uusista tartunnoista liittyivät aiempiin tartuntaketjuihin ja suurin osa tartunnan saaneista oli jo asetettu karanteeniin. Siten sairastuneet eivät ole oireisina tavanneet uusia ihmisiä eikä laajoja, satojen ihmisten karanteeneja ole jouduttu asettamaan.

Kaupungin painopiste omassa toiminnassa on edelleen riskiryhmien suojaaminen. Heidän suojelemiseksi kaupunki aloitti toimenpiteet jo elokuussa tartuntamäärien lähtiessä hitaasti kasvamaan. Toimenpiteinä oli mm. asumisyksiköiden vierailujen rajoittaminen sekä henkilökunnan maskipakko. Myös työ- ja päivätoimintaa ja harrastustoimintaa on Jyväskylässä rajattu jo ennen tartuntamäärien jyrkkää nousua.

- Jyväskylän toimenpiteet ovat olleet erittäin oikea-aikaisia ja ennakointi näkyy. Koronaa ole päässyt hallitsemattomasti ikääntyneiden asumispalveluihin tai muiden riskiryhmien palveluihin ja siitä olemme helpottuneita. Vaikeimpana tauti sairastetaan edelleen ikääntyneessä väestössä ja kaikilla toimenpiteillämme pyrimme tiukasti siihen, että heitä suojellaan. Maskisuositus on osa tätä kokonaisuutta. Jos tautia on Jyväskylässä runsaasti, riski siihen, että se leviää ikääntyneiden keskuuteen kasvaa. Tämä on yhteispeliä, jolla jokaisen meidän toimenpiteet lisäävät yhteistä turvallisuutta ja suojelevat vakavilta tautitapauksilta, Käsmä muistuttaa.

Maskeja suositellaan käytettävän:
- Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
- Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
- Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
- Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon sekä ennen testituloksen valmistumista aina, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
- Riskialueelta Suomeen saavuttaessa ja matkustajien siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisätietoja:
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302

Asiasanat: