Lisätietoja

Liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal
p. 014 266 4308, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupunki on antanut laajan maskisuosituksen lokuun 2020 loppuun saakka. Taustalla on Jyväskylän koronatartuntojen kasvava määrä ja arvio siitä, että Jyväskylässä on menossa käynnissä taudin kiihtymisvaihe.

Maskien käyttösuositus täydentää turvallisuusohjeita, jossa muut toimenpiteet ovat hyvä käsihygienia, turvavälit, sairastaminen kotona sekä koronatestiin hakeutuminen pienissäkin oireissa. Maskien käyttösuositus koskee myös kaupungin liikuntapaikkojen ja -palvelujen käyttäjiä: liikunta- ja urheiluseuroja, harrastajia, ottelutapahtumiin osallistuvia, lasten saattajia, kaupungin henkilökuntaa ja kaikkia julkisilla paikoilla tapahtuvia toimintoja, jos turvavälejä ei voida muuten säilyttää.

Maskisuositus koskee kaikkia kaupungin hallinnoimia liikuntatiloja, eli:

  • Julkiset sisätilat ja yleisötilaisuudet, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Tämä koskee siis koulujen saleja ja niiden ilta- ja viikonloppukäyttöä, liikuntalaitoksia, uimahalleja, liikuntasaleja ja liikuntahalleja.  Kaikissa näissä tiloissa voi liikkua muita oman ryhmän ulkopuolisia ihmisiä, jolloin maskia käyttämällä varmistettaan turvallinen kohtaaminen käytävillä ja muissa tiloissa. 
  • Ulkoilmassa olevissa turnauksia ja tapahtumissa, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
  • Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomotiloissa
  • Uimahallien yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa, eli ennen kosteisiin tiloihin siirtymistä
  • Maskia ei tarvitse käyttää liikunta/urheilusuorituksen aikana.

Muistutuksena myös, että alku- ja loppuverryttelyjen tekeminen kaikkien liikuntatilojen aula-, eteis-, katsomo- ja käytävätiloissa ei ole tällä hetkellä sallittua. Tämä koskee myös uimahalleja ja altaiden reunatiloja. Lämmittelyt ja verryttelyt tulee tehdä ulkona tai sille varatulla omalla vuorolla. Lisäksi Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluissa on linjattu jo aiemmin, että vanhempien ja saattajien tulisi odottaa lapsia ulkona. Jos aikuisilla on tarve liikkua sisätiloissa, heidän suositellaan silloin käyttävän kasvosuojainta.

Niissä lajeissa, missä turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää liikuntasuorituksen aikana, tulee järjestävän tahon itse arvioida, onko harrastustoiminnan tai ottelun järjestäminen turvallista ja järkevää. Liikuntapaikoille ja liikuntaryhmiin saa osallistua ainoastaan täysin terveenä.

Mikäli ohjeistuksia ei noudateta ja koronatilanne Jyväskylässä pahenee, on Jyväskylän kaupunki valmistellut toimenpidelistauksen sen varalle. Toimenpidelistauksen mukaan  kaupunki voi väliaikaisesti sulkea omia yksiköitään mm. harrastustoiminnan rajoittamiseksi. Kaupungin omistukseen kuuluvia yksiköitä ovat useat eri liikuntapaikat sekä uimahallit. Toimenpiteet otetaan käyttöön, mikäli koronatartuntojen alkuperää ei voida enää jäljittää ja tartunnat lähtevät leviämään asukkaiden keskuudessa hallitsemattomasti. Kaupungilla on myös muita toimenpiteitä ja niitä voidaan ottaa käyttöön vapaamuotoisessa järjestyksessä riippuen siitä, missä ikäryhmässä tai palvelussa tartunnat leviävät.

Noudattamalla ohjeistuksia ja olemalla järkeviä mahdollistamme siis harrastus- ja kilpaurheilukauden jatkumisen myös koronan aikana. Haluamme nyt kaikin keinoin huolehtia, että liikuntapaikat pysyvät auki sekä harrastus- ja kilpailutoiminta käynnissä. Tehdään tämä yhdessä!

Katso ajantasaiset tiedot koronaviruksen vaikutuksista liikuntapalveluihin