Jyväskylässä todettiin perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana yhteensä 22 koronatartuntaa. Viime viikolla Jyväskylässä todettiin yhteensä 60 tartuntaa eli enemmän kuin koskaan yhden viikon aikana. Tänään maanantaina on tähän mennessä todettu yksi tartunta.

Lisätietoja: 

- tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486, ilkka.kasma[at]jyvaskyla.fi
- tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona 

Maskinkäyttösuositus syytä ottaa vakavasti

Jyväskylän kaupunki antoi viime viikon torstaina kaikille yli 15-vuotiaille asukkailleen laajan maskisuosituksen. Taustalla oli koronatartuntojen kasvava määrä ja arvio siitä, että Jyväskylässä on menossa käynnissä taudin kiihtymisvaihe. 

Maskeja suositeltiin käytettävän aina:
- Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää. 
- Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
- Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
- Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
- Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

− Viikonloppuna maskeja näkyi sekä katukuvassa että etenkin tapahtumissa kasvavissa määrin. Maskien käyttöön toivotaan nyt laajaa sitoutumista, sillä tartuntojen määrä on Jyväskylässä edelleen jyrkässä nousussa ja maskien käyttö on tehokas tapa suojata muita ihmisiä mahdollisilta tartunnoilta. Toivonkin, maskien käyttösuositus toimii herätteenä, jolla jokainen kaupunkilainen huomioisi omassa henkilökohtaisessa elämässä ja toiminnassa koronavirustartunnan mahdollisuuden, vastaava lääkäri Ilkka Käsmä vetoaa.

Kaupungin rajoittamistoimenpiteiden listalla on edelleen muun muassa harrastuspaikkojen sulkeminen, joukkotapahtumien osallistujamäärien rajaaminen, siirtyminen etäopetukseen sekä suositus ravintoloille aukioloaikojen rajaamiseksi. Ravintolan aukioloaikojen osalta kaupunki seuraa nyt tiiviisti maan hallituksen neuvotteluita ja ohjeita, joita odotetaan alkuviikon aikana.   

Korona-ohjeet väestölle

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.