Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

22.9.2020

Mielenterveysongelmat ovat tällä hetkellä yleisin työkyvyttömyyden syy Suomessa. Henkisen hyvinvoinnin palvelutarjonta on lisääntynyt Jyväskylässä. 
Kuva
Kaksi naista istuu pöydän ääressä.

Mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat Suomessa kasvussa, mutta onneksi tarjolla on yhä enemmän myös korkeatasoisia henkisen hyvinvoinnin asiantuntijapalveluita. Kuluneen vuoden aikana Jyväskylään ovat laajentaneet mielen terapiapalveluja tarjoavat yritykset Kuuleva ja Komppi.

– Yksi erittäin vaikuttava keino vähentää tähän liittyviä ongelmia ja kustannuksia on tarjota työntekijöille ennaltaehkäiseviä matalan kynnyksen terapiapalveluja, sanoo psykoterapian erikoispsykologi Salla Myllys psyykkisen hyvinvoinnin keskus Kompista.

Palveluiden kasvaneeseen kysyntään Kompin operatiivisena johtajana työskentelevä Myllys näkee useampia syitä.

– Ensinnäkin Kela, joka korvaa ison osan hoitoja, on helpottanut hoitoon pääsemisen ja kuntoutustuen ehtoja. Tämän lisäksi mielenterveysongelmien stigma on vähentynyt ja samalla kynnys hakea apua ja tukea on madaltunut, hän sanoo.

Kolmas syy näkyy erityisesti opiskelijakaupungeissa: nuoret ja nuoret aikuiset oireilevat entistä enemmän. Työelämän vaativuuteen liittyvä negatiivinen odotusarvo ja paineet näkyvät myös Kompin asiakaskunnassa.

– Erilaisten selvitysten mukaan nuorten aikuisten usko tulevaisuuteen ja suhtautuminen työelämään on aika kyyninen. Onneksi heidän halunsa ja kykynsä hakeutua hoitoon on kuitenkin koko ajan parempi.

Lyhytterapia voi ehkäistä pitkiä sairauslomia

Työntekijöiden jaksaminen ja hyvinvointi on noussut keskusteluun erityisesti koronakevään erikoisjärjestelyjen myötä, vaikka taustalla on huomattavasti pitkäaikaisempi trendi. Myllys arvioi, että edelleenkään kaikissa yrityksissä ei tiedosteta psyykkisten ongelmien mittakaavaa.

– Mielenterveysongelmat ovat tällä hetkellä suurin syy työkyvyttömyyteen Suomessa ja ne tulevat yhteiskunnallisesti erittäin kalliiksi, hän sanoo.

Ennaltaehkäisevien palvelujen piiriin voi hakeutua itse, mutta myös yritykset voivat tarjota niitä työntekijöille joko suoraan tai työterveyspalvelujen kautta.

– Työnantajat ovat alkaneet satsata viime vuosina enemmän työntekijöiden henkiseen hyvinvointiin nimenomaan tarjoamalla lyhytterapiaa tai tukikäyntejä. Esimerkiksi meillä Kompissa on lieviin psyykkisiin ongelmiin suunniteltu lyhyt, viiden kerran täsmähoitomalli. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin puututaan, sitä todennäköisemmin vältytään pitkiltä sairauslomilta ja saadaan myös kustannussäästöjä, Myllys muistuttaa.

Henkinen kuormitus kroonistuu helposti

Myllys rohkaisee ihmisiä hakemaan apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä, ennen kuin ongelmat pitkittyvät ja kroonistuvat.

– Ylisuorittaminen työelämässä ja väsyminen, sosiaalisten tilanteiden jännittäminen tai ihmissuhteissa toistuvat tietyt ongelmat ovat hyvin tyypillisiä syitä tulla vastaanotolle.

Hän korostaa, ettei yhteydenottoon tarvita “erityisiä oireita”, vaan riittää, kun tunnistaa elämässä olevan itseä ja arkea kuormittavia tekijöitä. Joskus tekee hyvää ihan vaan pysähtyä miettimään omaa elämää ammattilaisen kanssa.

– Aika monen kohdalla koronakevään stoppi on pakottanut myös hyvällä tavalla tarkastelemaan omia arvoja, valintoja ja itselle tärkeitä asioita sekä tekemään mahdollisia muutoksia sen pohjalta.

– Jos ei tiedä mikä palvelu tai terapiamuoto olisi itselle sopiva, kannattaa aloittaa psykologin neuvontakäynnistä. Autamme asiakkaita oikean terapeutin ja hoitomuodon valinnassa, Myllys lupaa.

Jyväskylässä vahvaa hyvinvointiosaamista

Kompin tavoitteena on ollut laajentua suuriin yliopistokaupunkeihin, missä palveluiden tarve on suurin. Salla Myllys antaa kiitosta Business Jyväskylän Harri Heinäselle, joka auttoi Komppia Jyväskylän toimintojen käynnistämisessä.

– Emme edes etukäteen tienneet, että tällaista palvelua yrittäjille on saatavilla. Harri sai meidät tuntemaan itsemme todella tervetulleiksi! Hän piti aktiivisesti yhteyttä ja auttoi sijoittumisprosessissa.

Jyväskylässä Komppia kiinnostavat myös alueen osaajat. Jyväskylä on suorituskyvyn ja hyvinvoinnin osaamiskeskittymä, ja täältä valmistuu sekä psykologeja että psykoterapeutteja. Psykoterapeuttikoulutukset ovat nelivuotisia yliopistojen alaisia jatkokoulutuksia, joihin voivat hakeutua riittävän kliinisen kokemuksen ja oikeanlaisen koulutuksen hankkineet henkilöt kuten psykologit, sairaanhoitajat tai lääkärit.

– Meille on alusta asti ollut tärkeää työntekijöiden ja tarjotun palvelun korkea asiantuntemus. Haluamme riveihimme parhaat asiantuntijat, ja rekrytoinnissa arvioimme tarkkaan henkilön koulutuksen, taustan ja kliinisen kokemuksen. Olemme löytäneetkin erittäin pätevän joukon Jyväskylään, Myllys kehuu.

– Tällä hetkellä meillä on 11 henkilöä listoilla ja rekrytoinnit jatkuvat vielä syksyn aikana.


Teksti ja kuva:
Annukka Ollitervo/Business Jyväskylä

Lisätietoa

Business Jyväskylä auttaa yrityksiä sijoittumaan Jyväskylään.
Tutustu sijoittumispalveluihin

Harri Heinänen, sijoittumispalveluiden johtaja
p. 040  064 3298
harri.heinanen[at]jyvaskyla.fi

Asiasanat: