Yksi Lohikosken koulun luokka, yhteensä 27 oppilasta ja 2 henkilökunnan jäsentä on tänään määrätty karanteeniin mahdollisen koronavirukselle altistumisen takia 25.9. saakka. Luokan opetus jatkuu etäopetuksena.

Lisätietoja: 

- perusopetuksen palvelujohtaja Tuija Rasinen, p. 014 266 4984, tuija.rasinen[at]jyvaskyla.fi
- tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486, ilkka.kasma[at]jyvaskyla.fi
- tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona 

Karanteeni ei koske koko koulua, vaan vain niitä lapsia ja henkilökunnan jäseniä, jotka ovat olleet terveydenhuoltoviranomaisen arvion mukaan mahdollisen altistumisen piirissä. Näihin perheisiin ja henkilökunnan jäseniin on oltu yhteydessä keskiviikon 16.9. aikana ja he ovat saaneet ohjeet karanteenista. Kaikki mahdollisesti altistuneet ohjataan koronatestiin.

Terveydenhuolto on antanut perheille ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Jos henkilö pysyy karanteeniajan terveenä, karanteeni on kaksi viikkoa viimeisestä mahdollisesta altistumisajankohdasta, joka on ollut 11.9.2020.

Lohikosken koulussa on perusopetuksessa 288 lasta ja esiopetuksessa 33 lasta, ja siellä työskentelee 46 henkilökuntaan kuuluvaa. Koulun toiminta jatkuu karanteenia lukuun ottamatta muutoin ennallaan. Muut kuin karanteeniin määrätyt oppilaat ja työntekijät voivat tulla kouluun torstaina normaalisti terveenä. Koulu on informoinut oppilaiden perheitä tilanteesta omalla viestillään.

Karanteenin tarkoitus on rajoittaa mahdollista viruksen leviämistä katkaisemalla mahdollinen tartuntaketju. Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisi saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Jyväskylän kaupungin laatima koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni. Ohje on myös käännetty usealle kielelle, muun muassa englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi. 

Tänään keskiviikkona Jyväskylässä on ilmennyt tähän mennessä kolme uutta koronatartuntaa. Niistä yksi liittyy Lohikosken koulun karanteeniin.

Korona-ohjeet väestölle

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.