Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyn teemana on kuuluminen ja ulkopuolisuus. Näyttelyyn liittyvät luennot käsittelevät samoja teemoja muistitiedon, Crossing Borders -hankkeen ja kultakauden keskisuomalaisen maiseman näkökulmista.

Matkalla maan keskipisteeseen -verkkosivustolta löydät lisätietoja näyttelykokonaisuudesta, taiteilijoista ja tapahtumista.

Luennot ovat osa Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelykokonaisuuden yleisötapahtumia ja niihin on ilmainen sisäänpääsy.
Luennot järjestetään Jyväskylän taidemuseon 3. kerroksen taidetila Ilmiössä, johon mahtuu noin 20 henkilöä turvavälein. 
Huom. Poikkeuksena Seija Heinäsen luento 26.11., joka siirretty Jyväskylän kaupunginkirjastolle Minnansaliin (yleisöä mahtuu noin 60 henkilöä).

Luovutetun Karjalan ylirajainen muisti, Outi Fingerroos
to 8.10. klo 16.30–17.30

Jyväskylän yliopiston professorin Outi Fingerroosin tutkimusintresseihin kuuluvat muistitietotutkimus, siirtolaisuus, kriisiajat ja Neuvostoliitolle luovutetun Karjalan muistitietohistoria. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita Karjalaa ja muistamista sivuavia teoksia. Fingerroos on kansanvälisen muistitietotutkijoiden verkoston International Oral History Association IOHA:n varapresidentti.  
Ilmoittautuminen tästä linkistä

Kuulumisen monet paikat ja tarinat – taideperustaista tutkimusta kuulumisesta, Jyväskylän yliopiston ja Suomen Akatemian Crossing Borders/Rajojen yli –hanke 
to 29.10. klo 16.30–17.30

Miten ihmiset tuntevat kuuluvansa ryhmiin ja paikkoihin? Miten he kertovat, esittävät, tuottavat ja kyseenalaistavat kuulumista? Miten taide voi auttaa ilmaisemaan ja tuottamaan kuulumista? Näitä kysymyksiä ovat pohtineet tutkimukseen osallistuvat Suomessa syntyneet, täällä pitkään asuneet ja vasta maahan muuttaneet ihmiset erilaisten työpajojen kautta. Luennolla esitellään hankkeen tähänastisia tuloksia. 
Ilmoittautuminen tästä linkistä

Kultakauden taiteen keskisuomalainen maisema, Seija Heinänen
to 26.11. klo 16.30–17.30, Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansali

Jyväskylän taidemuseon tutkija, FT Seija Heinäsen esityksessä keskitytään erityisesti Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen Keski-Suomessa maalattuihin maisemiin sekä taiteilijoiden luontokäsityksiin ja paikkakokemuksiin. Maisemaa ei ainoastaan katsottu vaan sinne kuljettiin ja se koettiin eri aistein. Mieluisat kokemukset saivat taiteilijat tulemaan Keski-Suomeen yhä uudestaan.
Luento järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston kanssa.
Ilmoittautuminen tästä linkistä

Osallistujamäärä taidemuseolla järjestettäville luennoille on 20, jotta pystymme järjestämään tilaisuudet turvavälein. Yleisömäärän ylittyessä pyrimme järjestämään luennoista uusintoja mahdollisuuksien mukaan. Muutokset ovat mahdollisia.

Tulethan tilaisuuteen vain terveenä ja jäät kotiin, jos sinulla on koronavirukseen tai flunssaan liittyviä oireita. Huolehdithan myös käsihygieniasta ja turvavälien toteutumisesta. Suosittelemme kasvomaskien käyttämistä tilaisuuksissamme. Turvallista museokäyntiä!

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23

Lisätietoja:
amanuenssi Sanna Lahti, sanna.lahti(at)jyvaskyla.fi, puh. 014 266 7288, 050 467 0673