Oletko sinä käynyt Oppipuodissa? KeMu:n tiimi tutustui Gradian Viitaniemen kampuksella toimivan Oppipuoti-myymälän tiloihin ja toimintaan. Käynnillä ennakoitiin perjantaina 18.9. toteutettavaa museoiden valtakunnallista Kulutuksen tallentajat -nykydokumentointitempausta. Tuolloin Keski-Suomen museo tallentaa Oppipuodissa arjen kulutusta.

Nykydokumentoinnilla kerätään uutta aineistoa museokokoelmiin eri menetelmin (esim. valokuvat, esineet, haastattelut, videot). KeMulaisten tutustumiskäynnin tarkoituksena oli saada esimakua puotilaisista, liikkeen tiloista ja toiminnasta. Varsinaisen tempauspäivän aikana valokuvaamisen ja haastattelujen kohteena ovat etenkin Oppipuodin asiakkaat kulutustottumuksineen. 

Millaista on kulutus nykyajan Suomessa? Tähän kysymykseen pureutuu yli 50 museota eri puolella Suomea yhteistallennuksessaan. Kun museot tarkastelevat ja tallentavat nykyhetken kulutusta, kokoelmiin tallentuu myös näkökulmia siitä, millaisia kestäviä ja kestämättömiä ulottuvuuksia nykykulutukseen liittyy.

Tallennustempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmaverkosto TAKO, joka on toteuttanut useita yhteistallennuksia ja nykydokumentointeja sekä tehnyt näkyväksi museoiden kokoelmatyötä. KeMu tallentaa osana TAKO-yhteistyötä etenkin opiskelijoiden arkeen ja kulttuuriympäristöön liittyviä ilmiöitä Keski-Suomen alueella. Oppipuoti on juuri tätä!

Tempausta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kulutuksentallentajat.

Hankkeen yhteistiedote löytyy täältä

 

Lisätietoja:
Sanna Tarnanen, amanuenssi 
Keski-Suomen museo
p. (014) 266 7744, 050 312 5442
sp. sanna.tarnanen(a)jyvaskyla.fi