Kiireettömään hoitoon pääsy lääkäreille ja sairaanhoitajille on hidastunut Jyväskylässä, sillä koronatilanteen vuoksi vastaanottoaikoja voidaan antaa vain kolmen viikon ajalle kerrallaan. Tämä johtuu siitä, että lääkäreiden ja sairaanhoitajien työvoimaa on normaaliin vastaanottotoimintaan käytettävissä tarpeeseen nähden liian vähän koronatilanteen vuoksi.

Lisätietoja: 

- palvelupäällikkö Anu Mutka, p. 050 311 8507, anu.mutka[at]jyvaskyla.fi
- tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona 

Kiireellistä hoitoa voidaan kuitenkin antaa kaikilla terveysasemilla. Infektiopotilaat hoidetaan kaikissa äkillisen sairauden tilanteissa vain keskitetyllä infektiovastaanotolla Kyllön terveysasemalla, jonne tullessaan heidän tulee käyttää hengityssuojainta tai -maskia.

Terveysasemalle ei saa tulla sairaana. Jos olet saanut vastaanottoajan ja sairastut, tulee sinun perua saamasi aika soittamalla numeroon 014 266 0161 (ma–pe klo 7.30–16). Uusi aika pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan. 

Terveystarkastusajoissa viivettä

Terveys- ja määräaikaistarkastusten aikoja ei tällä hetkellä pystytä antamaan suoraan. Tällaisia tarkastuksia ovat esimerkiksi työttömän terveystarkastus, terveystarkastus ajokorttitodistusta varten tai pitkäaikaissairauden määräaikaistarkastus, jos ei ole akuuttia ongelmaa. Myös puolikiireellisissä ajoissa on nyt viivettä. 

Kiireetöntä vastaanottotoimintaa hoidetaan nyt paljon myös puhelinkontaktein, jotta saadaan isompi joukko hoidettua lyhyemmässä ajassa. 

Lääkäreiden työvoimassa on vajausta eri syistä johtuvien poistumien vuoksi. Hoitohenkilökuntaa on pystytty rekrytoimaan lisää, mutta työvoimaa tarvitaan edelleen niin paljon koronanäytteenottoon, infektiovastaanottoon sekä positiivisista koronatuloksista aiheutuvaan jäljitystyöhön, että terveysasemien tilanne on hoitajienkin resurssin osalta hyvin tiukka. Tilanne elää päivittäin ja viikoittain, minkä vuoksi kiireetöntä ajanvaraustoimintaa voidaan toteuttaa vain kolmen viikon jaksoissa. 

Korona-ohjeet väestölle

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.