Lisätietoja

Projektikoordinaattori Jani Autio
p. 014 266 3768, jani.autio[a]jyvaskyla.fi

Jyväskylään toteutetaan maastopyöräilyyn ja retkeilyyn soveltuvaa uutta ulkoilureittiä. Reitti on jaettu viiteen etappiin, joista ensimmäisenä valmistuu 18 kilometrin mittainen pätkä välillä Laajavuori–Ladun maja syksyn 2020 aikana. Reitin pituus tulee olemaan yhteensä 58 kilometriä ja se tulee hyödyntämään jo olemassa olevia latuverkostoja, polkuja sekä jalkakäytäviä ja pyöräteitä.

Keväällä 2020 oli avoinna reittiä koskeva karttapohjainen verkkokysely, jossa sai antaa reitille kehittämis- ja nimiehdotuksia. Karttavastauksia kyselyssä tehtiin huimat 800 ja nimiehdotuksiakin annettiin yli 400 kappaletta. Maastis valikoitui reitin nimeksi annetuista vaihtoehdoista reittihankkeen työryhmän toimesta. Verkkokyselyn yhteydessä arvottiin Riden pyörän täyshuolto (arvo 109 euroa) sekä Bontragerin pyöräilykypärä. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti, onneksi olkoon!

Maastiksen kunnostustyöt ovat käynnissä

Laajavuoren ja Ladun majan välisellä etapilla on tehty polkujen raivaustöitä ja parannuksia vaikeita paikkoja sepelöiden. Lisäksi pätkälle on muun muassa rakennettu siltoja reitin varrella olevien purojen ylitse.  Reitin parannustyöt ja opastaminen tehdään yhteistyössä kaupungin työvoimapalveluiden työllistämisprojektien kanssa.

Reitin opastamiseen ja opasteisiin tulla panostamaan, ettei kokematonkaan reitillä liikkuja pääse eksymään. Syksyn aikana on tavoitteena saada tehtyä väliaikainen opastus välille Mustalampi–Ladun maja, kunnes reitin valmistuttua tulee pysyvä opastus koko reitille. Kunnostustyöt jatkuvat ensimmäisen etapin valmistumisen jälkeen pätkällä Ladun maja–Keljonkangas. Jyväskylän kaupungin tiukan taloustilanteen vuoksi reitti tulee valmistumaan suunniteltua hitaammin.

Valmistuessaan Maastis on Suomen pisin kaupungin kiertävä reitistö. Vastaavaa kaupungin kiertävää ja tämän kokoluokan kiertoreittiä ei löydy Suomesta.

Maastopyöräilijä ajamassa maastopyörä- ja retkeilyreitti Maastiksella

Lähde Maastiksen tutustumisajolle ja osallistu paikallisiin pyöräilyseminaareihin

Maastikseen ja sen suunnitelmiin pääsee tutustumaan Jyväskylän pyöräilyviikon  maksuttomissa tapahtumissa. Kyllä pyörille -seminaari järjestetään torstaina 10.9. ja Maastista esitellään kello 14.30 alkaen kaupunginkirjaston Minnansalissa osoitteessa Vapaudenkatu 39–41. Perjantaina 11.9. järjestetään Kestävän matkailun seminaari Tietotalon Voutisalissa osoitteessa Hannikaisenkatu 17 kello 13 alkaen, jossa Maastista esitellään kello 15.30. Maastista on esittelemässä sen projektikoordinaattori Jani Autio.

Keski-Suomen reitistöviikolla Maastikseen pääsee tutustumaan ihan paikan päällä. Reitille lähtö tapahtuu Jyväskylän Ladun majalta osoitteesta Ronsutaipaleentie 279 keskiviikkona 16.9. klo 14. Retki kestää noin kaksi tuntia ja päättyy Mustalammelle. Ajotahti on rauhallinen. Mukaan retkelle pyörä, jolla pärjää metsäreitistöillä, sekä sään mukainen vaatetus. Lämmintä juomaa voi myös ottaa mukaan.

Jyväskylän pyöräilyviikon ohjelma verkossa https://www.pyorailyviikko.fi/ohjelma/#tabs_desc_2435_9  

Maastopyörä- ja retkeilyreitti Maastis Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla