Museon edessä Kauppakadulla olevissa puissa on ohikulkijoita jo vuosia ilahduttanut värikäs neulegraffiti. Kesän mittaan on vapaaehtoisvoimin ympäri Suomea virkattu puille uusia asusteita. Nyt ne on koottu yhteen ja puut on puettu oranssiin!

Lisätietoja

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
p. 040 040 502 2887, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi 

Puiden uusilla oransseilla asuilla juhlistetaan Suomen käsityön museon 20-vuotisjuhlaa samalla sijainnilla Kävelykadun varrella. Oranssit puut julkistettiin osana Silmänkirkastustapahtumaa perjantaina 11.9. klo 13. 

Museo edustan puissa, Artussa, Pertussa ja Taidossa, on ollut vuosina 2013–2019 paikallisten neulojien, Kipakoiden, toteuttamat Pöllin päät -teos vuosina 2013–2016 ja vuodesta 2017 alkaen Kukkivat puut -teos. Nyt sään haalistamat ja katupölyn peittämät kukat poistettiin.

”Edelliset teokset toteutettiin pienellä porukalla ja se vaatii vähäisiltä osallistujilta vahvaa sitoutumista. Nyt teos päätettiin toteuttaa isosti ja näyttävästi. Virkkaajille ohjeet olivat tiukat, jotta lopputuloksesta tulisi graafisen selkeä, jotta se kestää aikaa ja jonka kaupunkilaiset hyväksyvät ja jättävät sen rauhaan”, Suomen käsityön museon museolehtori Raija Manninen kertoo. Yhteisesti toteutettavalla neulegraffitilla haluttiin myös muistuttaa käsityön virkistävästä vaikutuksesta ja yhdessä tekemisen ilosta. 

”Teokseen saattoi osallistua virkkaamalla tuttuja isoäidinneliöitä, joilla on osallistuttu ennenkin virkkaustalkoisiin, kuten vuonna 2011 Marttojen, tekstiiliopettajien ja Novitan tilkkupeittojen maailmanennätyskampanjaan, johon tuli lähes 8 000 virkattua neliötä. Yhteiseen teokseen osallistuminen voimautti ja kotona näkymättömissä tehty arkikäsityö otti paikkansa osana julkista katukuvaa – jopa röyhkeänä, ainakin värinsä puolesta. Toivottavasti puut nyt huomauttavat ohikulkijoille yhteisön voimasta ja käsityön tekemisen merkityksestä mielen hyvinvoinnille”, Raija Manninen toivoo. 

Yhdessä Taito Keski-Suomen kanssa toteutettuun projektiin osallistui niin museon omia vapaaehtoisia kuin muita jyväskyläläisiä ja ulkopaikkakuntalaisia käsityön ystäviä. ”Virkkaukseen osallistui noin 70 henkilöä, joista jokaiselle annettiin 100 g lankaa ja virkkuukoukku sekä ohje virkattavaan neliöön. Suurin osa neliöitä virkattiin oranssilla langalla, joka viittaa museon logon väriin ja jonkin verran turkooseja neliöitä, joilla viitataan Taitojärjestön logoon”, Manninen kertoo. Virkkaajat olivat pääasiassa Jyväskylästä, mutta noin viidelle virkkaajalle materiaalit lähetettiin Helsinkiin, Sastamalaan, Hankasalmelle ja Lahden seudulle. Ihan kaikki langat eivät palautuneet museolle virkkuutöinä, ja jäipä yhdet virkatut neliöt Palokan seniorikorttelin tulipalon vuoksi palauttamatta. Virkkausaikaa oli 19.5.–22.8.2020. 

Ulkopaikkakuntalaiset virkkaajatkin olivat usein entisiä jyväskyläläisiä tai muuten aktiivisia Suomen käsityön museon kanta-asiakkaita. Palaute virkkaushankkeesta oli positiivista: ”Eiköhän tässä sadepäiviä ja muuta luppoaikaa tule, että ehtii aina välillä jonkun neliön virkata. Odottelen pakettia jännityksellä”, kertoi helsinkiläinen virkkaaja, joka on seurannut museon toimintaa siitä asti, kun lahjoitti museon kokoelmiin äitinsä käsitöitä.

Suomen käsityön museo ottaa täyden vastuun, että neulegraffitit säilyvät hyvässä kunnossa ja siisteinä ja poistaa ne sitten kun ne eivät likaantuneina ja haalistuneina enää kaunista ympäristöään. Virkkaukset on mahdollista irrottaa puista, pestä ja ommella uudestaan puihin nurja puoli päälläpäin.