KeMun yläkerran Taidehalli täyttyy dokumentaarisen valokuvan voimasta. Lutakko 2020 -näyttely esittelee Tanssisali Lutakon juhlavuoden kunniaksi maankuulun keikkapaikan ja Keski-Suomen musaskenen sydämen elämää.

Jyväskyläläinen Tanssisali Lutakko on tarjonnut 30 vuoden ajan elämäniloa, hikeä, hienoja hetkiä ja kohtaamisia, vahvoja tunteita ja musiikin huumaa. Yksi maamme tunnetuimmista musiikkiklubeista on yhdistänyt vanhassa leipomorakennuksessa ihmisiä vuodesta 1990.

Lutakko 2020 -näyttely on kunnianosoitus Jyväskylän elävän musiikin yhdistys Jelmulle, muusikoille, roudareille, narikkavahdeille, tiskin takana päivystäville, vapaaehtoisille, kaikille heille, jotka mahdollistavat klubin toiminnan vuodesta toiseen ja kaikille, jotka haltioituvat elävän musiikin äärellä.

Näyttelyn ovat tehneet jyväskyläläiset valokuvaajat. Mukana on kuvajournalisteja, dokumentaristeja, valokuvaajia ja taiteilijoita. Moni ryhmän kuvaajista on tallentanut Lutakon elämää intensiivisesti vuosien ajan. Mukana on sekä nuoren polven lahjakkuuksia että kokeneita konkareita. Näyttelyn valokuvaajat ovat Tommi Anttonen, Kalle Björklid, Petri Blomqvist, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Minna Karhunen, Antti Lehtinen, Antti Närhi, Anssi Ruuska, Niina Vehmaa, Mikko Vähäniitty ja Esa Ylijaasko. Näyttelyn visualisti on jyväskyläläinen kuvataiteilija Jukka Silokunnas, joka on luonut näyttelyyn oman teoksensa katutaiteen keinoin. Valokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään Lutakon oman graafikon Ville Angervuoren julisteita vuosien varrelta.

Muutamat näyttelyn kuvat on nostettu tuoreeltaan museon seinille, sillä viimeisimmät kuvat on tallennettu Lutakon pihalla elokuussa 2020. Pääasiassa kuvasto on noin kolmen viime vuoden ajalta, mutta mukana on myös muutamia vanhempia otoksia.

Näyttelyn kuraattorina toimi muuramelainen kuvajournalisti ja valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen ja tuottajana jyväskyläläinen valokuvaaja Anssi Ruuska. Näyttelyn alkuperäinen idea oli valokuvaaja Antti Lehtisen. 

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Keski-Suomen museo, Jyväskylän elävän musiikin yhdistys ry, Luovan valokuvauksen keskus ry ja Taiteen edistämiskeskus.

#lutakko2020

Lisätietoja:
Hanna-Kaisa Hämäläinen
näyttelyn kuraattori
p. 0400 807561
sp. hanna-kaisa(a)ihmepeili.com

Anssi Ruuska
näyttelyn tuottaja
p. 050 3043485
sp. anssi.ruuska(a)gmail.com
 
Ilja Koivisto
intendentti
Keski-Suomen museo
p. (014) 266 4354, 050 3118879
sp. ilja.koivisto(a)jyvaskyla.fi