Jyväskylän kaupunginkirjastosta tulee jatkossa löytymään hip hop -kulttuuria esiin tuova aarre. Kulttuuriyhdistys TUFF!:n kokoama Hip Hop -kirjasto muuttaa rikastuttamaan Jyväskylän pääkirjaston kokoelmia ja tuo mukanaan vihkiytynyttä harrastustoimintaa.

Euroopan ensimmäisen ja laajuudessaan kenties uniikin kirjaston kokoelma saa muuton yhteydessä täydennystä kaupunginkirjastolla jo aiemmin olleista niteistä. Kulttuuriyhdistys TUFF!:n kaupunginkirjastolle lahjoittamaan kokoelmaan kuuluu sekä CD- että vinyylilevyjä, kirjoja, nuotteja, DVD:itä ja lehtiä. Mukana on niin skenen merkittävimpiä teoksia kuin pienten painosten harvinaisuuksia.

Vuodesta 2013 Veturitalleilla toiminut Hip Hop -kirjasto on Kulttuuriyhdistys TUFF!:n perustama ja ylläpitämä. Kirjaston aineisto on koottu sekä runsaslukuisista lahjoituksista että Suomen Kulttuurirahastolta saadulla apurahalla. Kokoelman kaikki teokset liittyvät jollain tapaa johonkin hip hop -kulttuurin neljään elementtiin.  

– TUFF!:n porukka otti viime syksynä yhteyttä ja kysyi, olisiko kaupunginkirjastolla halukkuutta ryhtyä isännöimään Hip Hop -kirjastoa. Ja olihan meillä, informaatikko Aapo Ruuttunen Jyväskylän pääkirjastolta muistelee.

Yhteistyöstä hyötyjä kaikille – työpajatoiminnan toivotaan tuovan nuoria kirjastopalveluiden pariin

Hip Hop -kirjaston mukana pääkirjastolle siirtyvät myös TUFF!:n järjestämät viikoittaiset työpajat joissa tutustutaan hip hop -kulttuurin eri puoliin. Esimerkiksi rap-musiikkiin, DJ-työskentelyyn, musiikin tuottamiseen ja graffitimaalaukseen keskittynyt työpajatoiminta on suunnattu etupäässä nuorille. Työpajat ovat avoimia ja ilmaisia ja toiminnan ytimessä on etenkin kulttuurista nauttiminen, itse tekeminen sekä tietojen ja taitojen kartuttaminen.

– Jyväskylän hip hop -kulttuuri on pohjautunut aina kulttuurin perusarvojen ja tekemisen laadun vahvaan perustaan – “Each one, teach one”. Opetamme nuorille jo varhain tiedon jakamisen ja hankkimisen taitoja sekä perinteiden jatkamisen tärkeyttä, kertoo kulttuuriyhdistys TUFF!:n toiminnanjohtaja Ossi Valpio.

– Uskomme, että meidän toiminnassa mukana olleet nuoret levittävät osaamistaan ja asennettaan muihin nuoriin, joista tulee huomisen artisteja, taiteilijoita, työpaja-ohjaajia, kulttuuriaktiiveja ja ennen kaikkea jyväskyläläisestä hip hop -kulttuurista välittäviä vastuunkantajia, Valpio jatkaa.

Hip Hop -kirjaston siirtyminen kaupunginkirjastoon on osa isompaa kuvaa ja TUFF!:n tavoitetta levittää tietotaitoa ja osaamista laajemmin Keski-Suomen nuorille, unohtamatta varttuneimpia ja kokeneempia nuoria. Kaupunginkirjastossa Hip Hop -kirjaston ja työpajatoiminnan siirtymisen toivotaan houkuttelevan nuoria tutustumaan kirjastopalveluihin myös työpajatoiminnan ulkopuolella.

– Toivottavasti yhteistyöstämme otetaan mallia muuallakin Suomessa, Valpio pohtii.

Avajaisissa luvassa nimekästä paneelikeskustelua

Hip Hop -kirjaston uutta alkua Jyväskylän pääkirjastolla juhlistetaan avajaisilla lauantaina 12.9. kello 15–19. Tapahtuman avaa hip hop -paneelikeskustelu, jossa ääneen pääsevät Ossi “Soul” Valpio, Elina Westinen, Karri “Paleface” Miettinen ja Johannes “Hatsolo” Hattunen. Paneelikeskustelun jälkeen luvassa on vapaata sketsailua, jamittelua ringeissä sekä päivän päätteeksi räppi- ja breikkibattlet.

Tapahtumassa tullaan huomioimaan turvallisuus ja turvavälit. Tilaisuus on ilmainen ja päihteetön.