Lisätietoja

Susanne Rasmus, matkailujohtaja
Jyväskylän kaupunki, Visit Jyväskylä
p. 0400 885 786
susanne.rasmus[at]jyvaskyla.fi

Kuva Tero Takalo-Eskola. Alvar Aallon Säynätsalon kunnantalo kesällä.


Lue lisää

Alvar Aalto Visit Jyväskylän sivustolla

Kuka oli Alvar Aalto?

Ihmisen kokoista arkkitehtuuria – dokumentaristi Virpi Suutarin Alvar Aalto

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna ensi-iltansa saava, dokumentaristi Virpi Suutarin Aalto-elokuva kuvaa modernismin mestareita, arkkitehti Alvar ja Aino Aaltoa sekä heidän teoksiaan ympäri maailmaa. Alvar Aallon pääkaupunki Jyväskylä on elokuvassa merkittävässä roolissa. Tuoreessa elokuvassa yhdistetään Aaltojen arkkitehtuuri ja henkilökohtainen elämä. Näin ollen kaupungissa ja lähiseudulla sijaitsevat teokset tulevat elokuvayleisölle tutuksi eri elämänvaiheiden kautta.

- Alvar Aallon pääkaupungissa Jyväskylässä on yhteensä 29 Alvar Aallon teosta ja Aallon arkkitehtuuri onkin yksi seudun matkailun kärjistä. On hienoa, että kohteet saavat ansaitsemaansa huomiota uuden dokumentin myötä. Samalla katsoja saa paljon uutta irti myös Alvar Aallosta henkilönä, matkailujohtaja Susanne Rasmus Visit Jyväskylästä kommentoi.

Jyväskylä näyttäytyy Aalto-elokuvan myötä myöhemmin myös ulkomailla

Elokuva on myyty jo useisiin maihin ja se saa elokuvateatterilevityksen muun muassa Japanissa ja Australiassa ja esitetään esimerkiksi Ranskan ja Saksan televisiossa. Elokuvassa tulevat tutuksi Jyväskylän Työväentalo ja Muuramen kirkko, jotka ovat esimerkkejä Aaltojen uran alkuaikojen pohjoismaisesta klassismista. Punatiiliarkkitehtuurin kauden teoksista elokuvassa nähdään Jyväskylän yliopisto, Säynätsalon kunnantalo ja Muuratsalon koetalo. 1950-luvun taitteessa alkanutta punatiiliarkkitehtuurin kautta pidetään yhtenä Alvar Aallon merkittävimpiin kuuluvista kausista. Koska tämän aikakauden työt nivoutuvat vahvasti siviilielämän murrokseen, ovat ne sen takia myös elokuvassa suuressa roolissa elokuvassa.

- Elokuvassa viivähdetään Jyväskylässä pidempi hetki ja suosittelen sitä myös matkailijalle. Aallon teoksiin tutustuminen kannattaa aloittaa esimerkiksi Alvar Aalto -museosta, jossa voi sukeltaa Aallon arkkitehtuuriin ja muotoiluun sekä henkilöhistoriaan. Sen jälkeen Aalto-kohteita on helppo bongata vaikka kaupunkikierroksella. Visit Jyväskylän kautta voi varata myös erilaisia opastettuja kierroksia Aallon arkkitehtuurin pariin, Susanne Rasmus kertoo.

Aalto-teemaisen loman yhteyteen on helppo yhdistää myös muuta kulttuurisisältöä. Saman loman aikana kannattaa vierailla Keski-Suomen kahdessa Unesco-kohteessa, nauttia erilaisista tapahtumista tai Jyväskylän teatterin ja Sinfonian näytöksistä. Huippuravintolat ja tunnelmalliset kahvilat sekä monipuoliset majoitusmahdollisuudet ilostuttavat syksyä. Luontoon pääsee hetkessä ja pimeinä iltoina kannattaa tutustua myös näyttäviin Valon kaupungin teoksiin.

- Matkailukautta kannattaa jatkaa näin syksyllä, pieni viikonloppuloma tai syyslomamatka piristää kummasti! Tilanne voi muuttua toki nopeastikin ja seuraamme vastuullisena matkailualueena tilannetta herkällä korvalla. Muuttuneessa tilanteessa on kuitenkin tärkeää muistaa paikallisten matkailu- ja palveluyritysten tukeminen, jonka vuoksi kotimaan lomien suosiminen on kannatettavaa. Muistetaan vain ne tärkeät viranomaissuositukset etäisyyksien ja hygienian suhteen, Susanne Rasmus toteaa.

Asiasanat: