Keski-Suomen kunnat, Jyväskylä, Äänekoski, Laukaa, Jämsä-Kuhmoinen, Keuruu, Muurame, Hankasalmi, Toivakka, Kinnula sekä Wiitaunioni ja Saarikka valmistelevat vuoden 2020 aikana yhteistä hankintaa sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen kyytien välityksestä ja kuljetuksista.

Keski-Suomen kunnat Jyväskylä, Äänekoski, Laukaa, Jämsä-Kuhmoinen, Keuruu, Muurame, Hankasalmi, Toivakka, Kinnula sekä Wiitaunioni ja Saarikka valmistelevat vuoden 2020 aikana yhteistä hankintaa sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen kyytien välityksestä ja kuljetuksista. Jyväskylän kaupunki on mukana yhteishankinnassa välityspalvelujen kilpailutuksen osalta siten, että se liittyy välityksen sopimukseen nykyisen voimassa olevan sopimuskauden päättyessä tammikuussa 2022. Jyväskylällä on ollut käytössä kuljetusten välityskeskus jo vuodesta 2016 lähtien. Jyväskylän kaupungilla on jo käytössä dynaaminen hankintajärjestelmä kuljetusten hankkimiseen, mutta maakunnallisiin kuljetuksiin liittyvät dynaamiset hankintajärjestelmät tullaan yhdistämään. 

Keski-Suomen kunnat kilpailuttavat kuljetusten välityspalvelun ensin omana kilpailutuksenaan. Varsinaiset kuljetukset on suunniteltu kilpailutettavan käyttäen dynaamista hankintajärjestelmää, sähköistä menettelyä, joka on kestonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville toimittajille. Optioina kilpailutuksiin on tarkoitus ottaa mukaan päiväkeskus-, työ- ja toimintakeskuskuljetukset, erityishuollon ja lastensuojelun matkat sekä mahdolliset muut vastaavat kuljetukset.

Tavoitteena on turvata asiakkaille kuljetusten saatavuus, laatu sekä myös hallita kustannusten kasvua

Laki liikenteen palveluista (320/2017) nk. ”Taksilaki” astui voimaan 1.7.2018. Uudistus on aiheuttanut maakunnan haja-asutusalueilla jonkin verran tyytymättömyyttä kuljetuspalvelun laatuun ja kuljetuspalvelun saatavuuteen sekä kustannusten kasvua. 

Kuljetuspalveluiden yhteinen hankinta yhdenmukaistaa palvelua ja toimintatapaa koko maakunnan alueella ja selkeyttää asiakkaiden asiointia, parantaa palvelun laatua ja saatavuutta. Yhteishankinnalla luodaan koko maakuntaan hankintalain mukaisesti järjestetty toimintatapa kuljetusten välitykseen ja kuljetuksiin.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin osalta:
palvelupäällikkö Päivi Junnilainen, p. 014 266 3636, Jyväskylän kaupunki
sovellusasiantuntija Sari Hyötyläinen, p. 014 266 7707, Jyväskylän kaupunki