Hyppää pääsisältöön

1.9.2020

Valtakunnallisen Liikkuva koulu –ohjelman video kuvataan Jyväskylän Kuokkalan yhtenäiskoululla.
Kuva
Joona Leppälän henkilökuva

Jyväskyläläinen tubettaja Joona Leppälä, alias Zone VD, kannustaa perusopetusikäisiä oppilaita huolehtimaan omasta hyvinvoinnista. Liikkuva koulu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavan opetus- ja kulttuuriministeriön, ohjelmaa koordinoivan Likesin, ZoneVD:n ja vaikuttajatoimisto Trootin yhteistyössä toteuttaman, kaikkien Suomen koulujen hyödynnettäväksi menevän, videon kuvauspaikkana toimii Kuokkalan yhtenäiskoulu. 

Ajatus tubettaja-yhteistyöstä heräsi keväällä, kun lasten ja nuorten arjen liikkuminen muuttui harrastusten ollessa tauolla ja koulut olivat siirtyneet etäopetukseen. Viestiä liikkumisen merkityksestä ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta halutaan tuoda nuorille Joonan omalla tyylillä ja hänen kokemustensa kautta, kerrotaan Liikkuva koulu –ohjelmasta. 

Tubettaja Zone VD on 26-vuotiasta viihdyttäjä, jonka YouTube-kanavalla on yli 220 000 seuraajaa. Vuodesta 2008 alkaen YouTube-videoita tehnyt positiivinen ja energinen urheilijanuorukainen muistetaan vuoden 2009 Talent Suomi-kilpailun finaalista ja ilmaveivauksesta.   

Zone VD:n vinkit hyvinvoinnin edistämiseen ja mukavaan kouluarkeen   

Zone VD vinkkaa uudella videolla muun muassa, miksi liikunta ja riittävä yöuni ovat tärkeitä kouluarjen tasapainottamisessa.  
 
-Minulla on omasta kouluajasta hyviä muistoja. Siksi haluan olla mukana edistämässä, että tämän päivän kouluarjesta muodostuisi oppilaille myös mukavia muistoja. Kerron videolla omasta kouluajasta niin kavereiden kanssa hengailusta kuin tapahtumista välitunneilta ja oppitunneilta - erityisesti liikuntatunneilta, Zone VD kertoo. 

Zone VD tarttuu videossa myös ajankohtaiseen perheissä ja koulussa käytyyn keskusteluun pelaamisesta ja ruutuajan käytöstä.  

-Erilaiset pelit ovat kiinnostaneet minua aina. Myös tietokonepelit.  Kerron videolla, miksi on tärkeää löytää tapapaino vuorokauden tuntien käyttämiseen. Pelaaminen ei saa häiritse opiskelua, liikkumista, eikä viedä tunteja yöunista, kuvaa Zone VD.  

Liikkuva koulu lisää liikettä koulupäivään 

Liikkuva koulu -ohjelman tavoitteena ovat aktiiviset ja viihtyisät koulupäivät, joissa istutaan vähemmän ja liikutaan enemmän. Jyväskylässä oppilaiden aktivoiminen liikkumaan koulupäivän aikana eri tavoin on osa kaikkien koulujen koulupäiviä, myös kerhoissa sekä aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkärissä.  
 
Hyvinvoiva kouluyhteisö koostuu hyvinvoivista oppilaista. Oppilaat ovat aktiivisesti mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Koulun liikunnallista toimintakulttuuria kehitetään yhteistyössä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelujen kanssa. Aktiivisten välituntien, toiminnallisten oppituntien ja liikuntakerhojen lisäksi Jyväskylässä kouluPT-toiminta (personal trainer, liikuntaryhmät painonhallintaan ja kouluterveydenhoitajien jakamilla liikuntaseteleillä kannustetaan oppilaita lisäämään omaehtoista liikkumista.
 
Lisätietoja: 
kuvausjärjestelyt: Liikuntapääkaupunki-projektipäällikkö Jon Salminen, Jyväskylän kaupunki, puh. 014 266 0880 
Liikkuva koulu –ohjelma: viestintäpäällikkö Noora Moilanen, Opetushallitus, puh. 029 5331 539