Vastauksia päiväkodeista ja kouluilta kerättyihin ajankohtaisiin käytännön kysymyksiin on laadittu yhteistyössä Jyväskylän kaupungin terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.

Sairas lapsi

Milloin lapsi voi palata päiväkotiin/kouluun sairastumisen jälkeen?
- Jos lapsi on ollut sairastumisen jälkeen kaksi vuorokautta oireeton, voi palata päiväkotiin/kouluun.
 
Saako lapsi tulla päiväkotiin/kouluun, jos koronatesti on ollut negatiivinen, mutta oireilu jatkuu?
- Jos testitulos on ollut negatiivinen ja oireilu on selvästi vähenemässä, voi palata päiväkotiin/kouluun.
 
Lapsi on oireiden vuoksi jonottanut ja päässyt koronatestiin, mutta odottaa testitulosta. Nyt hän on tervehtynyt oireista eli ollut kaksi päivää oireeton. Voiko oireeton lapsi tulla päiväkotiin/kouluun, vaikka tulosta ei edelleenkään ole?
-  Oireeton lapsi voi palata päiväkotiin/kouluun, vaikka testitulosta ei ole saatu.
 
Jos jollain perheenjäsenellä on koronaan sopivia oireita, voivatko muut perheen lapset tulla päiväkotiin tai kouluun? 
- Jos muilla lapsilla ei ole oireita, he voivat tulla. Karanteeni asetetaan vain, jos perheessä on positiivinen koronatestitulos.
 
Voiko päiväkoti/koulu vaatia lapselta koronatestiä?
- Päiväkoti tai koulu ei voi vaatia lapselta koronatestiä, mutta sairas lapsi ei voi tulla kouluun/päivähoitoon.

Matkustaminen

Vaaditaanko kahden viikon karanteeni, jos perhe matkustaa ulkomaille? Miten toimitaan ulkomailta, erityisesti riskimaasta paluun jälkeen?
- Riskimaista tultaessa pitää jäädä kahden viikon omaehtoiseen, mutta pakolliseen karanteeniin. On edelleen joitakin maita, joissa voi vierailla ilman karanteenia. Ajantasainen listaus maista löytyy ulkoministeriön sivuilta.  Jos lähtömaa on riskimaa, karanteeniin pitää jäädä, vaikka paluumatka olisi kulkenut turvalliseksi luokitellun maan kautta.
 
Lapsi on tullut riskimaasta, mutta terveydenhuolto tai rajatarkastusviranomainen ei ole määrännyt karanteenia, voiko lapsi tulla päivähoitoon/kouluun?
- Ei voi. Viranomaisen henkilökohtaista karanteenimääräystä ei tarvita. Riskimaasta saapuvan tulee jäädä joka tapauksessa kahden viikon karanteeniin.
 
Saako päiväkodin/koulun henkilökunta kysyä matkustamisesta? 
- Asian voi ottaa puheeksi ja matkustamisesta saa kysyä, se ei ole terveystieto.

Allergia ja astma

Miten toimitaan, jos lapsi oireilee ja vanhemmat kertovat syyksi allergian? Entä jos oireet jatkuvat lääkityksestä huolimatta?
- Kysytään, onko lapsi aloittanut allergialääkityksen ja ovatko oireet sen myötä lieventyneet. Jos oireet ovat lieventyneet, voi tulla päiväkotiin/kouluun. Jos taas lääkitys ei ole lievittänyt oireita, tulee hakeutua testiin, eikä voi tulla päiväkotiin/kouluun.
 
Lapsella on infektioastma, joka lääkityksenkin jälkeen on pitkittynyt nuhana. Aiempi koronatesti on ollut negatiivinen, voiko lapsi tulla päiväkotiin? 
- Kyllä voi, jos oireet ovat kuitenkin lieventyneet lääkityksellä.

Uimahalli ja kulttuurikohteet 

Miten kuljetukset koulupäivän aikana, esimerkiksi opetussuunnitelmaan kuuluvat uimahalli- ja kulttuurikohteet?
- Voidaan kulkea linja-autolla, lapsien ei tarvitse käyttää maskeja, mutta busseissakin on mahdollisuuksien mukaan huolehdittava turvaväleistä ja säilytettävä ryhmäjaot.  
 
Onko uimahallin altaassa tapahtuva uimaopetus riski koronatartunnalle? Onko itse uintitilanne vedessä erityisen riskialtis? 
- Uimahallivesi ei ole erityinen riski, vesi on kloorattua. Muistetaan välimatkat myös altaassa.

Päiväkodin/koulun mahdollinen karanteeni

Mikäli päiväkodissa/koulussa todetaan koronatartunta lapsella tai työntekijällä, voiko vain osan päiväkodista sulkea/laittaa karanteeniin, vai laitetaanko koko talo kiinni?
- Tilanteen arvio aina terveydenhoitoviranomainen altistumistietojen perusteella. Jos altistuminen pystytään terveydenhoitoviranomaisen arvion perusteella rajaamaan tiettyihin ryhmiin ja tiloihin, niin osittainen sulkeminen on mahdollista.