Tienoo.fi tukee maahanmuuttajien kotoutumista — kuva- ja äänipohjainen navigointi sopii myös luku- ja kirjoitustaidottomille.

Suomeen saapuvien maahanmuuttajien on usein vaikea löytää tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja palveluista. Tieto on hajallaan eri paikoissa ja usein myös pelkästään kirjoitetussa muodossa. Erityisesti pakolaisperheissä monet ovat luku- ja kirjoitustaidottomia myös omalla äidinkielellään, puhumattakaan latinalaisista aakkosista.  

Ensi torstaina julkaistava Tienoo.fi-sivusto vastaa tähän tarpeeseen. Kaikille maahanmuuttajille suunnattu sivusto kokoaa sivustolle videoita, karttoja, linkkejä ja yhteystietoja. Sivustolta voi katsoa videoita suomalaisesta yhteiskunnasta, etsiä lähimmän Postin sijainnin tai vaikkapa etsiä monikulttuuristen harrastuspaikkojen yhteystietoja. Navigoiminen onnistuu kuvien ja äänien avulla, joten Tienoo.fi on helppokäyttöinen myös luku- ja kirjoitustaidottomille. Sivustoa lähdetään syksyn aikana pilotoimaan Vantaalla ja Jyväskylässä. Jyväskylästä yhteistyökumppanina on kotoutumispalvelut. 

Tienoo.fi-sivuston sisältö pohjautuu Kohdataan kotona -hankkeessa kehitettyyn perhekotoutumismalliin, jossa pakolaisperheiden kanssa työskennellessä on huomattu, mistä perheenjäsenet haluavat ja tarvitsevat eniten tietoa. Hankkeen aikana on työskennelty Kongosta, Sudanista, Afganistanista, Irakista ja Syyriasta tulleiden pakolaisperheiden kanssa. Työskentelyn tuloksena on syntynyt vaikuttava alkuvaiheen kotoutumisen perhekotoutumismalli. 
 
Perheiden kanssa on esimerkiksi tutustuttu lähialueen vapaa-ajanviettopaikkoihin, etsitty lapsille harrastuksia, tuettu suomen kielen oppimista ja suomalaisen yhteiskunnan tuntemusta sekä opeteltu digitaitoja, kuten Google Mapsin käyttöä. Perheiden itsenäinen toimiminen ja turvallisuuden tunne ovat vahvistuneet työskentelyn aikana.   

Perhekotoutumismallia ja Tienoo.fi-sivustoa on kehitetty monikulttuuristen lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimivan Yhteiset Lapsemme ry:n Kohdataan kotona -hankkeessa.  

Perhekotoutumismallin sekä Tienoo.fi-sivuston julkaisuwebinaari järjestetään torstaina 27.8.2020. Webinaari antaa lisätietoa perhekotoutumismallista ja Tienoo.fi-sivustosta, sekä siitä, miten näitä voi hyödyntää maahanmuuttajien kotoutumisen tukena. Lisäksi webinaarissa kuullaan hankkeeseen osallistuneiden kuntien työntekijöiden sekä asiakasperheiden kokemuksia. Webinaari on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.  

Julkaisuwebinaariin pääset ilmoittautumaan tästä linkistä.  

Ilmoittautuminen päättyy perjantaina 21.8.2020. 

http://tienoo.fi/

Lisätietoja: Emmi Lainà (emmi.laina@yhteisetlapsemme.fi)  

Jyväskylän osalta:
kotoutumispalveluiden sosiaalityöntekijä Arja Liinamaa, p. 014 266 3432, paikalla 26.8.
kotoutumispalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Margarita Goda-Savolainen, p. 014 266 3434