Jyväskylän kaupunki purkaa koronanäytteenoton ruuhkaa kaikin käytettävissä olevin keinoin. Kaupunki ostaa tällä hetkellä yksityisiltä lääkäriasemilta testauspalvelua niin paljon kuin sitä on saatavissa. Koska testaustarve jatkuu suurena todennäköisesti useita kuukausia, kaupunki pyrkii myös rekrytoimaan lisää hoitajatyövoimaa.

Lisätietoja:

- palvelupäällikkö Elina Tuppurainen, p. 014 266 2268, elina.tuppurainen[at]jyvaskyla.fi
- tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona 

− Koronanäytteenoton kysyntä on lisääntynyt huimasti koulujen alettua. Jonossa on tällä hetkellä noin 800 potilasta, kertoo palvelupäällikkö Elina Tuppurainen.

Tällä hetkellä Jyväskylän kaupungin terveyspalvelut voivat ottaa 200 näytettä vuorokaudessa ja yksityisillä palveluntuottajilla voidaan ottaa 500 näytettä vuorokaudessa. Yhteismäärä on siten yli 700 näytettä vuorokaudessa. Vielä viikko sitten yhteismäärä oli noin 200 näytettä vuorokaudessa.

Yksityisten kumppaneiden kanssa yhteistyö saatiin käyntiin viime viikolla. Omassa toiminnassa kaupunki on tehostanut näytteenottoa muun muassa siirtämällä ja kouluttamalla eri terveysasemien sairaanhoitajia näytteenottoon. Myös näytteenottopaikkojen liikennejärjestelyjä on sujuvoitettu. Sairaanhoitajien siirroista johtuen terveysasemien kiireettömään hoitoon pääsy voi nyt Jyväskylän terveysasemilla kestää hieman kauemmin. Terveydenhuolto toivoo asukkailta ymmärrystä tilanteeseen. Avosairaanhoitoon rekrytoidaan parhaillaan uusia sairaanhoitajia sekä näytteenottoon että korvaamaan terveysasemilta näytteenottoon siirtyneiden hoitajien työpanosta.  

Hoitajien siirtoja lisätään, kun on saatu järjestettyä lisää näytteenottopaikkoja, sillä tällä hetkellä käytössä olevissa paikoissa ei mahdu asioimaan nykyistä enempää testattavia. 

Sairaanhoitopiirin kanssa yhteistyössä elokuun lopussa avattava näytteenottopaikka tukeutuu Keskussairaalan piha-alueella sijaitsevaan uuden sairaalan showroom-konttiin. Lisäksi Huhtasuon terveysasemalle avataan näytteenottopiste ensi viikolla, nopeimmillaan ehkä jo maanantaina 24.8.

− Kun nämä toimenpiteet saadaan käytäntöön, kaupungin ja yksityisten toimijoiden näytteenottokapasiteetti on yhteensä noin 1300 näytettä päivässä, Elina Tuppurainen kertoo.

Tule testiin vain kutsusta

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133. Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.

Niille asiakkaille, jotka ovat saaneet Jyväskylän terveydenhuollosta kehotteen mennä koronatestiin, kutsu testiin tulee kaupungin avosairaanhoidosta, Pihlajalinnasta, Mehiläisestä tai Terveystalosta. Kutsussa ilmoitettua aikaa ja muuta ohjeistusta tulee noudattaa. Koronanäytteenottopaikkoihin ei tule hakeutua omin päin, vaan vain näytteenotosta saadun kutsun perusteella.

Peruuta tarpeeton jonopaikka tai näytteenottoaika

Jos joku on saanut kaupungin terveydenhuollosta lähetteen näytteenottoon, mutta onkin päässyt koronatestiin esimerkiksi työterveyshuollon kautta tai omakustanteisesti, oma paikka näytteenottojonossa täytyy peruuttaa soittamalla kaupungin vastaanottoajan peruutusnumeroon, joka on 014 266 0161. 

Lisäksi näytteenottoajan voi halutessaan perua, jos on ollut täysin oireeton kahden vuorokauden ajan. 

Tarpeettomien jonopaikkojen ja näytteenottoaikojen peruminen auttaa välttämään turhaa soittelua, joka vie tehokasta työaikaa näytteenotosta ja pidentää koronanäytteenottojonoa.