Hyppää pääsisältöön

17.8.2020

Kuva
Lääkäri katsoo potilaan korvaa terveysasemalla

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi kesäkuun lopussa Keski-Suomelle 9 miljoonan euron rahoituksen, jolla tähdätään sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen hallitusohjelman mukaisesti.  

– Rahoitus käytetään kunnissa tunnistettuihin kehittämistoimenpiteisiin, joihin kunnilla ei nykyisisä talouspaineissa ole ollut helppo osoittaa tarvittavia omia resursseja. Etenemme ajatuksella “Monesta hyvästä yhdeksi parhaista”, tämän hankekokonaisuuden nimen mukaisesti, kertoo hankejohtaja Mikael Palola.  

Keski-Suomen sote-uudistuksen projektityöntekijät ovat aloittaneet tehtävissään 10.8.  

– Saimme eri puolelta maakuntaa osaavan ja kokeneen joukon sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisia, joka täydentyy vielä syksyn mittaan, iloitsee ohjelmapäällikkö Tiina Koponen

Nyt myönnetty rahoitus jakautuu Keski-Suomessa kahteen kokonaisuuteen. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeella kehitetään Keski-Suomen nykyisistä terveyskeskuksista laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia. Konkreettisia toimenpiteitä ovat vastaanottotoiminnan kehittäminen hoitoonpääsyn parantamiseksi, jonojen purku mm. etäpalveluiden avulla, yhteisesti määritellyt palvelu- ja hoitoketjut mm. diabetes-, mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä eri ammattilaisten yhteistyön kehittäminen lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Hanke toteutetaan vuosina 2020–2022. Mukana ovat kaikki Keski-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät.  

Keski-Suomen sote-rakennehankkeella vahvistetaan maakunnan sote-toimijoiden yhteistyötä, määritellään ja yhtenäistään palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen sekä organisaatioiden johtamiseen liittyviä toimintamalleja. Pääpainona on erilaisten teknologisten ratkaisujen ja maakunnassa käyttöönotettavan yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kehittäminen. Hankkeessa aloitetaan myös ministeriön päätöksen mukaisesti valmistelut maakunnan perustamiseksi. Rakenneuudistuksen valmistelua toteutetaan vuosina 2020–2021. Mukana ovat Luhankaa lukuun ottamatta kaikki Keski-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät.  

Ministeri Kiurun Keski-Suomen aluetilaisuutta voi seurata 19.8. verkkolähetyksen kautta 

Sote-uudistusta johtavan ministeriryhmän jäsenet kiertävät elo-syyskuussa 22 alueella keskustelemassa tulevasta sote-uudistuksesta. Kierroksen tavoitteena on tarjota alueille mahdollisuus keskustella lakiluonnoksesta ennen lausuntoajan päättymistä. Kussakin tilaisuudessa paikalla olevat ministerit kertovat sote-uudistuksen tavoitteista ja lausuntokierroksella olevasta lakiluonnoksesta hallituksen esitykseksi. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä uudistuksen virkamiesvalmistelijat saapuvat Keski-Suomeen 19.08. klo 10.00–12.00. Koronatilanteen vuoksi varsinainen tapaaminen on järjestetty rajatulle joukolle, mutta muut aiheesta kiinnostuneet voivat seurata tilaisuutta verkkolähetyksen kautta kello 10 alkaen YouTubessa.   

Lisätietoa maakuntakierroksesta sote-uudistuksen sivuilla. 
 
Keski-Suomen sote-uudistus -hankkeiden työntekijät: 
Palola Mikael, hankejohtaja 
Koponen Tiina, ohjelmapäällikkö 
Porrasmaa Jari, digijohtaja 
Nurmivaara Sari, projektipäällikkö, palveluiden saatavuus 
Nygren Emilia, projektityöntekijä, palveluiden saatavuus 
Hämäläinen Hanna, projektipäällikkö, lapset, nuoret ja perheet
Erkkilä Marika, projektityöntekijä, lapset, nuoret ja perheet
Rantamäki Mari, projektipäällikkö, palveluketjut 
Kivelä Miina-Maria, projektityöntekijä, palveluketjut 
Astikainen Anne, projektipäällikkö, osallisuus ja järjestöyhteistyö 
Peränen Nina, projektipäällikkö, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 
Lemmetty Kaisa, projektipäällikkö 
Autio Katrianna, projektipäällikkö, Omaolopalvelut, sähköinen asiointi ja etähoiva 
Koponen Sanna-Riikka, viestintäasiantuntija 
Kaakkomäki Sari, projektikoordinaattori

Lisätietoa

  • Keski-Suomen sote-uudistus, hankejohtaja Mikael Palola, p. 050 312 5276, mikael.palola[at]jyvaskyla.fi 
  • Keski-Suomen sote-uudistus, ohjelmapäällikkö Tiina Koponen, p. 050 311 8075, tiina.koponen[at]jyvaskyla.fi 
  • Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelut, toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302, kati.kallimo[at]jyvaskyla.fi 
Asiasanat: