Jyväskylän kaupunki on varautunut tukemaan vähävaraisia asukkaita ja perheitä kasvomaskien hankkimisessa ja jakaa kasvomaskeja vähävaraisille asukkailleen. Muutoin asukkaat kustantavat ja hankkivat maskit itse.

Tiedotteen käännökset:

سوف تبدأ مدينة يوفاسكولا في توزيع كمامات الوجه على سكانها ذوي الدخل المنخفض ابتداءً من تاريخ 17 / 8 الساعة 14​​​​​​​
The City of Jyväskylä starts distributing face masks for its residents of limited means as of 2pm on Monday, August 17
La ville de Jyväskylä commence la distribution des masques faciaux à ses résidents sans ressources à partir du lundi le 17 août à 14 heures
Город Ювяскюля начнет раздавать маски малоимущим жителям города в понедельник

Jyväskylän kaupunki on varautunut tukemaan vähävaraisia asukkaita ja perheitä kasvomaskien hankkimisessa ja jakaa kasvomaskeja vähävaraisille asukkailleen. Muutoin asukkaat kustantavat ja hankkivat maskit itse. Maskeja voi noutaa muun muassa Hannikaisenkadun sosiaaliasemalta ja terveysasemilta sekä yhteistyökumppaneiden toimipisteistä maanantaista 17.8. klo 14 alkaen, toimipisteiden normaaleina aukioloaikoina. 

Koronatartuntojen määrän kasvaessa, Suomen hallitus ja THL antoivat eilen, 13.8.2020, suosituksen kasvomaskien käyttämisestä muun muassa joukkoliikenteessä, koronatesteissä käytäessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Lisäksi Jyväskylän kaupunki suosittelee maskien käyttämistä joukkotapahtumissa, joissa on mukana useilta eri paikkakunnalta saapuneita ihmisiä eikä turvavälien säilyttämistä voida muuten varmistaa. Maskeja suositellaan käyttöön yli 15-vuotiaille.

Ensivaiheessa jakelussa on kertakäyttömaskeja 

Alkuvaiheessa Jyväskylässä jakelussa on kertakäyttömaskeja, mutta myöhemmin siirrytään jakamaan kangasmaskeja, kunhan niiden toimitus saapuu. 

Maskien tarpeen määrä arvioidaan yhdessä asukkaan kanssa: esimerkiksi, jos asukas kulkee linja-autolla opiskelemaan tai töihin viitenä päivänä viikossa, kertakäyttömaskien tarve on noin 15 maskia viikossa. Maskeja saa kerrallaan kahden viikon tarvetta varten. Maskien mukana asukas saa maskin kuvallisen käyttöohjeen.

Kasvomaskeja annetaan jakelupisteissä niille asukkaille, jotka niitä kysyvät, ja jotka kokevat, etteivät voi maskeja itse hankkia taloudellisen tilanteensa vuoksi. 
– Asukkaan henkilötietoja tai varallisuutta ei kysytä, eikä tarkisteta, vaan asukkaan oma kokemus tilanteesta riittää, selvittää sosiaalipalveluiden palvelujohtajan sijaisena toimiva palvelupäällikkö Päivi Junnilainen.

Kaupunki muistuttaa myös, että maskien noutajan tulee olla terveenä.

Maskien noutopisteet Jyväskylässä

Vähävaraiset asukkaat voivat noutaa maskeja seuraavista toimipisteistä, niiden normaaleina aukioloaikoina:
-    Hannikaisenkadun sosiaaliasema, Hannikaisenkatu 37, avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–15.30.
-    Kotoutumispalvelut, Väinönkatu 1
-    Terveysasemat: Huhtasuo, Keskusta, Korpilahti, Kuokkala, Kyllö, Palokka, Sampoharju, Säynätsalo ja Tikkakoski. – maskien nouto mieluiten iltapäivällä
-    Monikulttuurikeskus Gloria, Matarankatu 6 A, avoinna maanantaista torstaihin kello 9–16, perjantaisin kello 9–14. 
-    ViaDia Jyväskylä ry, Polttolinja 9, maanantaista perjantaihin kello 8.30–14.

Lisäksi muun muassa palvelukeskus Hanska, Sovatek-säätiön Keskussairaalantien toimipiste, Ruokapankki ja Jyväskylän katulähetys ry jakavat maskeja, niitä tarvitseville asiakkailleen. Ikääntyneiden palveluiden kotihoito jakaa maskeja niitä tarvitseville vähävaraisille asiakkailleen. 

– Iso kiitos jo tässä vaiheessa jakeluun mukaan lähteneille yhteistyökumppaneille, Junnilainen kiittelee.

Lisätietoja asukkaille tarvittaessa Hannikaisenkadun sosiaaliasema, p. 014 266 3624 ja Oiva-keskus, p. 014 266 1801.

Jyväskylän kaupungin koronasivut
THL:n maskisuositus


Lisätietoja:
vammaispalveluiden palvelupäällikkö, sosiaalipalveluiden palvelujohtajan sijainen Päivi Junnilainen, p. 014 266 3636
aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Ritva Anttonen, p. 014 266 3347