Suosittu koko perheen Valon kaupunki -tapahtuma siirretään poikkeuksellisesti järjestettäväksi 26.–28. marraskuuta.

Tapahtuma on järjestetty aiemmin jo 14 kertaa ja se on kerännyt viime vuosina pitkälti yli 100 000 hengen yleisön. Teoksia ja ohjeisohjelmaa on hankittu perinteisesti edellisvuosien tapahtumaan kansallisesti ja kansainvälisesti useita kymmeniä.

Tänä vuonna tapahtuman valmistelut sekä neuvottelut ulkomailta tuotettavien teosten ja taiteilijaryhmien kanssa on ollut haastavaa viedä päätökseen koronaviruksen aiheuttaman epätietoisuuden vallitessa, ja niinpä marraskuun lopun tapahtumassa painotetaan mahdollisuuksien mukaan enemmän paikallisten ja kotimaisten valotaiteilijoiden ja yhteistyökumppaneiden osuutta.

Ohjelma julkaistaan loka-marraskuun vaihteessa

Tapahtuma ajoittuu joulunavausviikonlopun yhteyteen, joten teemallisesti pimeämpi, jouluinen ajankohta tuo oman tunnelmansa tapahtumaan. Pimeys laskeutuu tuolloin jo kello 16:n aikoihin, joten tapahtuman ulkoteokset ovat nähtävillä totuttua pidemmän ajan.

Tapahtuman tutut yhteistyökumppanit kuten Jyväskylän yliopiston järjestämä Tutkijoiden yö -tapahtuma, Tourujoen Valo virtaa -tapahtuma ja Kankaan alue ovat myös mukana marraskuun tapahtumakokonaisuudessa. Viime vuonna ensimmäisen kerran Kirkkopuistoon rakentunut Jouluvalomaa myös ilahduttaa näyttävämpänä sekä kävelykeskustan kompassille syttyy uusi, yleisöäänestyksellä valittu upea joulutähti.

Tapahtuman ohjelma julkaistaan loka-marraskuun vaihteessa tapahtuman kotisivuilla osoitteessa https://valonkaupunki.jyvaskyla.fi. Tälle vuodelle on myös uutuutena kehitteillä Valon kaupunki -mobiilisovellus.

Pysyvien valaistuskohteiden suunnitelmat ja asennukset toteutuvat poikkeustilanteesta huolimatta suunnitellussa aikataulussa. ELY-keskuksen ja Valon kaupungin yhteisprojektina Vaasankadun sillan erikoisvalaistus kunnostetaan uuteen loistoon, sairaala Novan dynaaminen julkisivuvalaistus julkistetaan myöhemmin tänä vuonna sekä muun muassa Satamakadun tunneli saa valaistuksella uuden ilmeen.

Kaupunkivalaistukseen uusi kehittämissuunnitelma

Tänä vuonna julkistetaan Jyväskylän kaupungin uusi kaupunkivalaistuksen kehittämissuunnitelma eli Kipinä. Tämän työkalun tarkoitus on viestiä valaistusta suunnitteleville ja rakentaville osapuolille laadukkaan valaistuksen merkityksestä ja Jyväskylän esimerkillisistä toimintatavoista kaupunkivalaistuksen osaajana.

Kipinä pyrkii levittämään innostusta ja kiinnostusta kaupunkivalaistukseen erilaisten esimerkkien ja havainnollistavien vertailujen avulla. Uusi kehittämissuunnitelma on työkalu, jolla Jyväskylästä rakennetaan entistä loistavampaa kaupunkivalaistuksen mallikaupunkia.

Teksti: Elisa Hillgen ja Jani Ruotsalainen