Hyppää pääsisältöön

12.8.2020

Kuva
Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin

Kaupunkikeskustat kertovat alueensa ilmapiiristä, elinvoimasta ja toimeliaisuudesta. Etätöiden ja etäelämysten kasvaessa on entistä tärkeämpää, että meillä on paikka, jossa tavata muita ihmisiä, nauttia viihtyisästä ympäristöstä ja kokea kaupunkielämyksiä. Tämä paikka on kaupunkikeskusta.

Jyväskylän, kuten muidenkin kaupunkien keskustat ovat uusien haasteiden edessä. Jo ennen koronavirustakin keskustojen elinvoima oli vaikeuksissa, nyt koronan vauhdittamina kuluttajat ovat siirtäneet kiihtyvällä vauhdilla ostoksiaan verkkokaupan puolelle, ravintolat ja kahvilat ovat kärsineet kovan iskun rajoitustoimista. Palveluiden heikentyminen on isku keskustan elinvoimalle.

Miten voimme vahvistaa ydinkeskustan vetovoimaa ja viehätystä? Ihmiset houkuttelevat ihmisiä, satunnaiset kohtaamiset ja keskustan vilinä ovat keskeinen tekijä. Yksi tärkeimpiä keinoja vetovoiman vahvistamiseksi on lisätä asumista keskustassa. Keskusta-asumisen vetovoima on edelleenkin hyvä ja meidän on pystyttävä tarjoamaan uusia mahdollisuuksia asua keskustassa. Asumisen mahdollisuuksien lisääminen vaatii toteuttamiskelpoisia rakennuspaikkoja ja tehokkaita pysäköinnin ratkaisuja oikeilla sijainneilla sekä viihtyisää, uudistettua elinympäristöä, kuten katujen ja puistojen kunnostusta.

Keskustan kehittäminen on yhteistyötä

Vaikka rakentaminen voi aiheuttaa hetkellistä harmia keskustan asukkaille ja käyttäjille, uudet hankkeet ja kunnostustyö lisäävät keskustaan viihtyisyyttä ja elämää. Jos kaupunki ei muutu ja kehity, se alkaa taantua, ympäristö rapistua ja palvelut heikentyä.

Keskustan kehittäminen on yhteistyötä, jossa kaupungilla, sijoittajilla, rakennusliikkeillä, asunnon ostajilla ja kuluttajilla on kaikilla oma roolinsa. Jokainen meistä voi vaikuttaa keskustan elinvoimaan sitä edistävästi. Jos koskaan, niin nyt on aika auttaa meidän omia keskustan yrittäjiämme ja yrityksiämme, käyttää heidän kivijalkaliikkeitään, palveluitaan ja verkkokauppojaan. Vain näin saamme säilytettyä kaupunkikeskustan elävänä − tehdään harkittuja ostosvalintoja ja vedetään kunnolla kotiinpäin!

Teksti: Anne Sandelin, elinkeinojohtaja

Asiasanat: