Hyppää pääsisältöön

12.8.2020

Koronavirustilanne aiheutti keväälle vierailukiellon ikääntyneiden asumisyksiköihin.
Kuva
Pyörätuolissa istuvan henkilön jalat

Toukokuussa kieltoa loivennettiin, ja läheiset pääsivät tapaamaan asukkaita ulkoilmassa.

Tapaamisista sovitaan asumisyksiköiden henkilöstön kanssa puhelimitse etukäteen. Juhannusviikolla tapaamiskäytänteitä voitiin edelleen lieventää, eikä esimerkiksi tapaamisten kestoa enää rajoiteta.

Lähikontaktia tulee edelleen välttää, mutta omaiset voivat esimerkiksi ulkoilla asukkaan kanssa pyörätuolia työntäen. Jos asukas ei vointinsa vuoksi voi tulla ulos, häntä pääsee tapaamaan myös sisälle hänen huoneeseensa.

Tapaamisiin ei voi tulla, jos on pieniäkään flunssan oireita. Vierailun aikana muistetaan hyvä käsihygienia. Vierailijat saavat asumisyksiköstä hengityssuojaimen ja opastuksen sen käyttöön.

Harjuhovissa tunteikkaita kohtaamisia

Harjuhovin palvelutalossa Vaajakoskella innostusta tapaamisiin oli heti, kun vierailuja sallittiin. Läheisiä kävi runsaasti ja piha-alueella tarvittiin aluksi hoitajien opastusta, jotta eri seurueiden välillä turvavälit säilyivät.

− Vierailusääntöjen noudattamisessa tarvittiin ohjeistusta. Muutos aiempaan palveluasumisen vierailukäytäntöön oli sen verran merkittävä. Nyt ohjeet ovat jo tuttuja ja tapaamiset sujuvat turvallisesti, palveluesimiehen sijainen Minna Mäkinen Harjuhovista kertoo.

Pihakalusteiden sijoittamisella Harjuhovin pihaan on muotoiltu viihtyisiä, turvavälit huomioivia kohtaamispaikkoja. Tapaamiset ovat olleet virkistäviä ja tunteikkaita asukkaille ja läheisille.

− Tunteita herättää toki myös asukkaiden halausten kaipuu, kun lähikontaktia ei vielä suositella.

Teksti: Sanna Siniluhta

Asiasanat: