Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

12.8.2020

Viihtyisä metsä koostuu terveistä ja hyvinvoivista puista, riittävästä valon ja ravinteiden määrästä sekä monimuotoisuudesta.
Kuva
Kesäinen metsäpolku

Viihtyisässä lähimetsässä on myös turvallista liikkua, sillä mahdollisesti vaaralliset puut on poistettu ennen vahinkojen tapahtumista.

Näistä syistä kaupunki keskittyy lähimetsien hoidossa vuosittain kahteen tai kolmeen asuinaluekokonaisuuteen. Näin kullakin asuinalueella tehdään hoitokierros 10−15 vuoden välein. Seuraavaksi hoitokierrokseen tulevat Sarvivuoren, Kinkovuoren, Säynätsalon, Lehtisaaren ja Muuratsalon lähimetsät. Työt käynnistyvät syksyllä ja jatkuvat ensi talven yli.

Leudon talven vuoksi metsänhoitotyöt jäivät viime talvena kesken Sääksvuoren ja Nenäinniemen alueilla, joten työt suoritetaan loppuun tulevana talvena. Lisäksi hoitotöitä tehdään vielä Kuohun, Ruokkeen ja Vesangan alueilla.

Toiveena varjostavien ja roskaavien puiden poisto

Lähimetsien harvennushakkuita suunniteltaessa asukkaat saavat esittää toiveita puista, jotka kasvavat kaupungin maalla asukkaan kiinteistön läheisyydessä. Usein toiveissa on näkymien avartaminen tai pihaa varjostavien ja roskaavien puiden poistaminen. Joskus naapuruston toiveet ovat ristiriitaisia. Yleensä vaakakupissa painaa enemmän sen naapurin toive, jonka kiinteistö on lähimpänä joko kaadettavaksi tai säilytettäväksi toivottua puuta.

Muuratsalon metsiin laaditaan hoitosuunnitelmaa

Muuratsalossa kaupungin omistuksessa tiiviin asutuksen ulkopuolella oleville arvo-, virkistys- ja suojelumetsille laaditaan hoitosuunnitelmaa. Suunnittelualueen laajuus on noin 91 hehtaaria.

Hoitosuunnitelmaan voi tutustua kaupungin verkkosivuilla, ja siitä voi antaa palautetta 23.8. mennessä kaupungin palautekanavan kautta osoitteessa www.jyvaskyla.fi/palaute.

Teksti: Kaisa Ristimella

Asiasanat: