Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

12.8.2020

Kuten monet muut Jyväskylän kaupungin palvelut, myös nuorisotyö siirtyi koronaviruskriisin alkaessa verkkoon.
Kuva
Nuorisotyössä hyödynnetään aktiivisesti yhteisö- ja viestintäpalvelu Discordia.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut on järjestänyt verkossa tapahtuvaa toimintaa nuorille ennenkin ja ollut mukana esimerkiksi kansallisissa verkkonuorisotyön hankkeissa.

Nuorisonohjaajat siirtyivät nuorisotiloilta ja muista toiminnoista etätöihin työskentelemään ja tavoittamaan nuoria esimerkiksi yhteisö- ja viestintäpalvelu Discordin, videopalvelu YouTuben ja yhteisöpalvelu Instagramin avulla. Verkossa tapahtuvan työn ohella työntekijät myös jalkautuivat kadulle.

− Kevät 2020 oli koronaviruskriisin vuoksi myös nuorisopalveluille haasteellinen, mutta verkkonuorisotyö ei ollut onneksi tuntematonta maaperää kaupunginnuorisonohjaajille, nuorisopäällikkö Katariina Soanjärvi kertoo ja jatkaa:

− Toimimme aktiivisesti verkossa myös jatkossa kasvokkain tapahtuvan työn ohella.

Nuorten Jyväskylän Discordserverillä on järjestetty nuorille avoimia keskusteluiltoja, mutta myös teemailtoja esimerkiksi kiusaamisesta ja yksinäisyydestä.

Nuorten taidetyöpajan etävalmennusta toteutettiin virtuaalipajoissa. Nuorten taidetyöpaja tarjosi pajatoiminnan ulkopuolisille nuorille virtuaalista tekemistä Discordin lisäksi Instagramissa ja Facebookissa.

Jyväskylän etsivä nuorisotyö ja Ohjaamo Jyväskylä siirtyivät niin ikään Discordiin, palvellen nuoria sekä nuoria aikuisia myös sähköpostitse ja puhelimitse.

Tapahtumia ja opetusta verkossa

Discordia hyödynnettiin keväällä lisäksi Etäpäättärit-tapahtumassa, joka järjestettiin koulujen päättäjäispäivänä.

− Nuoret olivat tyytyväisiä, koska heille tuli illaksi vaihtoehtoista tekemistä kaupungille menemisen sijaan. Nuoret toivoivat, että vastaavia tapahtumia järjestettäisiin myös jatkossa esimerkiksi koulujen alkaessa ja koulujen lomien aikaan, digitaalisen nuorisotyön nuorisonohjaaja Panu Räsänen kertoo.

Jyväskylä Rock Academy -yhtyeet ja muut nuorten yhtyeetesiintyivät kevään ja alkukesän aikana paikallisen yrityksen, M-Rec Studion järjestämillä livestream- keikoilla YouTubessa.

Kesällä nuorisonohjaajat järjestivät kädentaitoleirin verkossa. Jyväskylä Rock Academyn musiikinopetusklinikoita nähtiin puolestaan älypuhelimien Instagram- sovelluksen Instagram Live -palvelussa.

Blogissa tunnelmia digiloikasta

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen tunnelmia muun muassa verkossa tehtävästä työstä voi lukea keväällä avatusta Nuorisotyön blogista.

Teksti: Esa Linna

Asiasanat: