Hyppää pääsisältöön

12.8.2020

Koronapandemian estämiseksi asetettuja rajoituksia on purettu kesän aikana, mutta taudin uhka ei ole kadonnut mihinkään. Nyt korostuu jokaisen oma vastuu.
Kuva
Kesä ja koronarajoitusten purkaminen on saanut ihmiset liikkeelle Jyväskylässäkin

Kesän aikana Jyväskylässä on löytynyt vain yksittäisiä koronaviruksen aiheuttamia tartuntatapauksia. Niitä on ollut keskimäärin 1–2 viikossa ja väliin mahtuu jaksoja, jolloin tapauksia ei ole ollut lainkaan. Hyvästä tilanteesta huolimatta Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistuttaa, ettei tautia ole vielä voitettu.

– Tartuntatapauksia näyttää pukkaavan esiin sieltä täältä, mikä osoittaa konkreettisesti sen, ettei koronaviruksen aiheuttama uhka ole kadonnut mihinkään. Uhka ei myöskään katoa ennen kuin saadaan kehitettyä toimiva rokote ja tuotua se laajaan käyttöön. Tarkkana täytyy ja kannattaa olla siis edelleen.

Käsmän mukaan yksilön vastuu koronariskin hillitsemisessä on entisestään korostunut, kun valtioneuvosto on purkanut rahyvinvointijoitustoimia. Keinot ovat entuudestaan tuttuja.

– Kädet on syytä pestä edelleen usein ja riittävän huolellisesti, joukkotapahtumia kannattaa välttää, tuntemattomiin henkilöihin kannattaa pitää vähintään parin metrin turvaväli sekä yskiä tai aivastaa oikein, niin ettei pärski toista kohti

– Tärkeää on myös pitää matalaa kynnystä testauksen suhteen. Testiin kannattaa hakeutua pientenkin oireiden takia. Oman terveydentilan selvittämisen lisäksi se auttaa terveydenhoitoa pysymään perillä koronatilanteesta, Käsmä listaa.

Valmiutta pidetään yllä Jyväskylässä

Jyväskylässä koronanäytteitä otetaan kesälläkin kaikkina viikonpäivinä. Koronavirustestejä tehdään hoidontarpeen arvioinnin perusteella. Jos henkilöllä on koronavirukseen viittaavia oireita, oirearvion voi tehdä verkossa Omaolo.fi-palvelussa tai ottaa yhteyttä koronaneuvontanumeroon tai ajanvaraukseen. Lisää tietoa ja ohjeita löytyy Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta.

Muutenkin Jyväskylän terveyspalvelut ovat jatkuvassa valmiudessa koronavirustartuntojen varalta. Tämä koskee niin tartuntaketjujen jäljittämistä, hoitopaikkojen tarjoamista kuin mahdollisuutta lisätä testausten määrää.

– Uusissa tartuntatapauksissa tartunnan saaneiden kanssa tekemisissä olleet kontaktoidaan 12 tunnin aikana ja ryhdytään heidän osaltaan tarvittaviin rajoitustoimiin taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Meillä on myös valmiudet eristää ja hoitaa tartunnan saaneita ja mahdollisia tapauksia kaupunginsairaalassa, Käsmä kertoo.

Teksti: Ismo Myllylä

Apua ja tietoa asukkaille

Koronaneuvontanumero asukkaille p. 014 266 0133
Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleisvointisi huononee, ota yhteyttä neuvontanumeroon. Numerossa palvellaan arkipäivisin kello 8–16. Muina aikoina soita keskitetyn päivystyksen neuvontanumeroon 116 117. Hätätilanteessa soitetaan aina 112.

Valtakunnallinen koronaneuvontanumero p. 0295 535 535
Numerossa palvellaan arkipäivisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvontapuhelin kotiin tuotavista palveluista yli 70-vuotiaille p. 014 266 0550
Numerossa palvellaan arkisin kello 8–16. Numerosta saa neuvontaa kauppa-, ateria- ja apteekkiapuun liittyen.

www.jyvaskyla.fi/terveys/korona
Verkkosivulla ohjeita ja lisätietoja kaupungin palveluista poikkeusoloissa. Koronavirukseen liittyvää perustietoa on saatavilla 13 eri kielellä suomen kielen lisäksi. Verkkosivulla on linkkejä myös henkisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Asiasanat: