Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

12.8.2020

Alvar Aalto -museon vuoden päänäyttely, Alvar Aallon jalostettu maisema esittelee arkkitehdin tuotannon harvemmin nähtyä puolta: rakennusten yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon.
Kuva
Muuratsalon koetalo ulkoa

Maisema oli olennainen osa Alvar Aallon (1898−1976) arkkitehtuuria. Hän oli jo varhain kiinnostunut siitä, miten rakennus sovitetaan ympäristöön ja kuinka luonnolle annetaan mahdollisuus kasvaa osaksi arkkitehtuuria.

Kesähuvilalla maisema keskiössä

Näyttely kertoo Alvar Aallon suunnittelutyön taustalla vaikuttaneista tekijöistä ja tuo esiin kohteita, joissa rakennuksen ympäristöllä on tärkeä rooli osana suunnittelutyötä. Aallon lapsuuden metsäretkillä ja luontokokemuksilla sekä arkkitehdin myöhemmin saamilla kansainvälisillä vaikutteilla oli molemmilla oma paikkansa Aallon arkkitehtuurin maisemayhteyden rakentamisessa.

Myös arkkitehdin omalla kesähuvilalla, Muuratsalon koetalolla (1952−54) maisema on keskiössä: olohuoneen ikkunasta avautuu näkymä köynnöskasvien verhoaman sisäpihan kautta kallioiden ja mäntyjen reunustamalle Päijänteelle.

Näyttelyn konseptin on luonut professori emeritus Tom Simons ja käsikirjoittanut kuraattori, taidehistorioitsija Teija Isohauta. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Arkkitehtuurimuseon kesken.

Oheistapahtumia elokuusta lokakuuhun

Elo-, syys- ja lokakuussa museo järjestää oheistapahtumia, jotka ammentavat inspiraatiota Aallon tuotannon teemoista ja syventävät museokävijän näyttelykokemusta. Luvassa on opastettuja näyttelykierroksia, teemaopastuksia ja työpajoja.

Myös Jyväskylän yliopiston kampusalueelle on suunniteltu museon tuottama omatoimikierros, jossa näyttelyn teemoja voi tarkastella paikan päällä, Alvar Aallon suunnitteleman ainutlaatuisen arkkitehtuuri- ja maisemakokonaisuuden äärellä.

Yleisöopastukset näyttelyyn järjestetään torstaisin 13.8., 20.8. ja 27.8. kello 13 suomeksi ja kello 14 englanniksi. Yleisöopastus Alvarin päivänä 24.9. kello 17 ja 9.10. kello 17 suomeksi.

Teemaopastus Koe koetalo piirtäen järjestetään keskiviikkona 19.8. kello 17.30 Muuratsalon koetalolla. Illan aikana koetaloon tutustutaan piirtäen ja samalla kuullaan Alvar Aallosta kuvataiteilijana. Oppaana museolehtori Lotta Leskelä. Lauantaina 19.9. kello 12–15 järjestetään aikuisille suunnattu Rakennetaan paratiiseja -työpaja, jossa ideoidaan oma pienoismaisema luonnonmateriaaleista.

Lisätietoja Alvar Aallon jalostettu maisema -näyttelyn oheisohjelmasta löydät säätiön verkkosivuilta.

Teksti: Mirkka Vidgrén, Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aallon jalostettu maisema 14.5.–25.10.2020

  • Alvar Aalto -museon Galleriassa
  • Avoinna ti–su klo 11–18, elokuussa ti–su klo 10–18
  • Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä
  • p. 040 135 6210 museum@alvaraalto.fi

 

Kuva
Muuratsalon koetalon sisäpihan tiiliseiniä verhoaa piippuköynnös.
Muuratsalon koetalon sisäpihan tiiliseiniä verhoaa piippuköynnös. Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö
Asiasanat: