Kuuluuko taloyhtiösi tutkimuksen kohderyhmään?

Osallistukaa tutkimukseen

Lisätietoa tutkimuksesta

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto: terveysvalvonta@jyvaskyla.fi 

Miksi tutkitaan? 

Ulkoilmasta kulkeutuu sisäilmaan hiukkasmaisia epäpuhtauksia etenkin vilkkaasti liikennöityjen katujen läheisyydestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hiukkasmaisten ilmansaasteiden on todettu olevan yksi merkittävimmistä ympäristötekijöistä, joka aiheuttaa ihmisille terveyshaittaa kehittyneissä maissa. 

Asuntojen tuloilman suodattamisella voidaan estää jopa 90 prosenttia ulkoilmasta sisäilmaan kulkeutuvista pienhiukkasista. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa mm. taloyhtiöille, isännöitsijöille ja asukkaille lisää tietoa käytössä olevan tuloilman suodatintekniikan riittävästä tasosta, ulkoilman suodattamisen merkityksestä ja vaikutuksista sisäilman laatuun. Tutkimus on osa rakennusterveysasiantuntijaksi Metropolia ammattikorkeakoulusta valmistuvan Valtteri Kankaan opintoja. Tutkimuksen tilaajana on Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto.  

Tutkimusalue ja tutkimukseen osallistuminen

Tutkimusalue sijoittuu Jyväskylän keskusta-alueelle etenkin Hannikaisenkadun, Vapaudenkadun, Tourulantien, Yliopistonkadun ja Rajakadun tuntumaan. Lisäksi tutkimuksessa huomioidaan myös alueet, joista epäillään kulkeutuvan asuntoon normaalia enemmän hiukkasmaisia epäpuhtauksia ulkoilmasta. 

Sijaitseeko asuntosi tutkimusalueella, ja haluaisit taloyhtiösi osallistuvan tutkimukseen? Tai oletko tutkimusalueella sijaitsevan taloyhtiön hallituksen jäsen tai isännöitkö tutkimusalueella olevaa taloyhtiötä, ja haluaisitte mukaan tutkimukseen? Tutkimukseen liittyy kysely, joka lähetetään syksyllä 2020 taloyhtiön hallituksen jäsenelle tai isännöitsijälle. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan pienet kiitoslahjat. Voitte ilmoittaa halukkuutenne tutkimukseen osallistumisesta tämän uutisen yhteydessä olevan linkin kautta tai ottamalla yhteyttä Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuoltoon sähköpostitse.