Kesä on vetänyt jälleen Jyväskylän ulkoliikuntapaikat pullolleen käyttäjiä. Samaan aikaan myös ilkivallan teot erilaisilla liikuntapaikoilla ovat lisääntyneet.

Yrttisuon liikuntapuiston pesäpallokentällä on ajettu mopoilla aiheuttaen merkittäviä pintavaurioita kenttään. Hiekkatekonurmipohjaiselle kentälle on ajettu kuoppia, jotka aiheuttavat turvallisuusriskin kentällä pelaaville. Kentän pinnan korjaaminen tasaiseksi ja turvalliseksi on haaste. Keväällä myös juuri uusitulla Koskenharjun pesäpallokentällä tehtiin tuhoja kentän pinnoitteelle ajamalla sen päällä autolla.

Pienempiä ilkivallantekoja on tehty muun muassa Tikkakoskella, jossa erittäin suositulta 10 väyläiseltä frisbeegolfradalta on revitty kori irti. Halssilan hiihtomaassa on hajotettu roskakori sekä rikottu lasipulloja maastoon. Keljonkankaan MOBO-suunnistusradalla rasteja on poistettu maastosta.

Näiden tapausten lisäksi useita eri liikuntapaikkoja on töhritty. Syksyllä 2019 töhrimisiä tehtiin muun muassa Harjun stadionin kyltteihin, frisbeegolfratojen kyltteihin sekä Viitaniemen liikuntapuistoon valmistunut uusi katettu katsomo spraymaalattiin alle viikko valmistumisen jälkeen. Ilkivallan teoilla on vaikutusta paikkojen turvallisuuteen ja voi pahimmassa tapauksessa viivästyttää tai seisauttaa kokonaan paikalle harjoitusvuoroja saaneiden seurojen toiminnan.

Viitaniemen liikuntapuiston sotkettu katsomo

- On erittäin harmillista, että verovaroilla kuntalaisten hyväksi rakennettuja liikuntapaikkoja mennään rikkomaan ja turmelemaan, kommentoi liikuntasuunnittelija Mikko Pajunen.  Kaupungilla on rajallinen määrä rahallisia ja ajallisia resursseja ilkivallantekojen korjaamiseksi ja nämä voivat vaikuttaa monen harrastusmahdollisuuksiin pitkäksi aikaa. Osa ilkivallanteoista on selvästi nuorten tekemiä, kuten Yrttisuon kentällä mopoileminen. Teini-ikäisten lasten vanhempana Pajunen peräänkuuluttaa myös vanhempien vastuuta huolehtia nuorten tekemisten perään, huomioiden kuitenkin, että suurin osa nuorista toimii ja käyttäytyy viisaasti liikuntapaikoilla.

Ilkivallanteoista liikuntapaikoilla voi ilmoittaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluihin.

Lisätietoja

Liikuntasuunnittelija Mikko Pajunen
p. 014 266 0765, mikko.pajunen[a]jyvaskyla.fi