Jyväskylässä halutaan luoda, uudistaa ja ylläpitää niin kuntoliikuntaan, ulkoiluun kuin urheiluun sopivia liikuntapaikkoja.

Suomen suurimman ulkokuntosalin Rantaraitin varrelle Sataman liikuntapuistoon valmistuu alkukesästä interaktiivinen lasten leikkiväline. Sen kustantaa Osuuskauppa Keskimaa, sillä hanke on yksi Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyskampanjan lahjoituskohteista vuodelta 2019.

Mattilanniemeen rakentuu hiekkatekonurmipohjainen liikuntapuisto, johon tulee monipuoliseen streetworkout-tyyppiseen harjoitteluun soveltuvaa laitteistoa. Rauhalahteen valmistuva kuntoilupysäkki on varustelultaan pienempi ja se sisältää oman kehon painolla tehtävään lihaskuntoharjoitteluun soveltuvan monitoimilaitteen ja askelluslaudat.

Valmistuessaan Rantaraitin kokonaisuus sisältää yhteensä 20 erilaista liikunta-aluetta, joista seitsemän on ulkokuntosaleja ja kahdeksan pienempiä kuntoilupisteitä. Näiden lisäksi reitin varrella on viisi muuta liikuntaaluetta, jotka soveltuvat esimerkiksi porrastreeniin tai tietoisen läsnäolon harjoittamiseen.

– Ajatuksena on, että pystyt tekemään erilaisia harjoitteita kiertäessäsi koko 13 kilometrin lenkkiä, kertoo liikuntasuunnittelija Mikko Pajunen.

Pohjanlammen lähiliikuntapaikan kokonaisuus valmistuu alkukesästä. Se sisältää kuntalaisten vapaassa käytössä olevan tekonurmikentän, hiekkatekonurmikentän, ulkokuntoilu- ja parkouralueen, tekojääkaukalon, koripallokentän, skeittiparkin, leikkivälineitä ja ministadionin.

Vuoden 2020 investoinnit urheilu- ja retkeilyalueisiin

Ulkoilualueilla eri latureittejä kunnostetaan sekä parannetaan pysäköintimahdollisuuksia Ladun majalla. Uimarannoilla uusitaan laitureita, ja luisteluolosuhteet paranevat Halssilassa ja Vesangassa. Pallokenttiä peruskorjataan Lohikoskella ja Korpilahdella. Esteetöntä luontoliikkumista edistetään parantamalla pääsyä Huhtasuon laavulle sekä Ladun majalla niin kutsutulla pikkukakkosen reitillä.

Viitaniemen liikuntapuiston katsomon ja huoltorakennuksen uudistaminen valmistuu vuoden 2020 aikana ja uuden päärakennuksen rakentumista aletaan valmistella kesällä 2020. Energiansäästöohjelman mukaisesti Halssilassa vaihdetaan vanhoja valaisimia ympäristöystävällisempiin ja kustannustehokkaampiin. Suunnitelmatasolla etenevät Laajavuoren ensilumenladun kesäkäytön mahdollistaminen eli asvaltoitu hiihtoreitti sekä kilparinteen profilointi. Huhtasuon liikuntapuiston kehittämisen yleissuunnittelu käynnistetään.
Vuoden 2020 uusista rakentamis- ja investointihankkeista myöhempään aloitusajankohtaan siirtyvät Vehkalammen wcja pukutilojen rakentaminen sekä Laajavuoren kilparinteen hissin uusiminen.Kaupungin liikuntainvestointien määrärahat vuodelle 2020 ovat 2,36 miljoonaa euroa.

Tutustu kaupungin ulkoliikuntapaikkoihin.

Teksti: Jenna Koistinen

Asiasanat: