Jyväskylässä koronapandemia on pysynyt hyvin hallinnassa, mutta rajoitusten lieventäminen saattaa lisätä tartuntojen määrää. Tähän on myös varauduttu.

Apua ja tietoa asukkaille

Koronaneuvontanumero asukkaille p. 014 266 0133

  • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleisvointisi huononee, ota yhteyttä neuvontanumeroon. Numerossa palvellaan arkipäivisin kello 8–16. Muina aikoina soita keskitetyn päivystyksen neuvontanumeroon 116 117. Hätätilanteessa soitetaan aina 112.

Valtakunnallinen koronaneuvontanumero p. 0295 535 535

  • Numerossa palvellaan arkipäivisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvontapuhelin kotiin tuotavista palveluista yli 70-vuotiaille p. 014 266 0550

  • Numerossa palvellaan arkisin kello 8–16. Numerosta saa neuvontaa kauppa-, ateria- ja apteekkiapuun liittyen.

Tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä

  • Verkkosivulla ohjeita ja lisätietoja kaupungin palveluista poikkeusoloissa. Koronavirukseen liittyvää perustietoa on saatavilla 13 eri kielellä suomen kielen lisäksi. Verkkosivulla on linkkejä myös henkisen hyvinvoinnin tukemiseen. 

Toukokuun alussa Jyväskylässä oltiin koronapandemian osalta tilanteessa, jossa uusia yllättäviä tartuntatapauksia ei enää ollut vähään aikaan löytynyt. Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden vastaava lääkäri Ilkka Käsmä arvioi rajoitustoimien tuottaneen tulosta.

– Suomalaiset ovat noudattaneet rajoituksia hyvin. On ymmärretty, että kyse on taudista, jonka kanssa ei kannata leikitellä. 

Rajoitusten lieventyessä ja ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntyessä Käsmä arvioi olevan todennäköistä, että tartuntatapauksia tulee lisää. Jokainen voi kuitenkin itse vaikuttaa tartuntariskiin.

– Tärkeintä on toimia edelleen ohjeiden mukaan. Lähikontakteja kannattaa välttää, pitää huolta hyvästä käsihygieniasta eikä sairaana pidä lähteä liikkeelle.

Valmius hyvällä tasolla

Jyväskylässä tilanne on terveydenhoidon näkökulmasta ollut hyvä koko koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen ajan. Hoitopaikat ovat riittäneet ja suojavarusteiden osalta tilanne on ollut hyvä – kasvomaskit mukaan lukien. Valmiutta on myös parannettu kaiken aikaa.

– Olemme esimerkiksi kouluttaneet ja opastaneet henkilöstöä eri toimialoilla niin, että heitä voidaan tarvittaessa käyttää terveydenhoidon puolella avustavissa tehtävissä, jos tähän tulee tarvetta. Olemme siis valmiina, jos tauti aktivoituu uudestaan, Käsmä kertoo.

Koronatestejä tehdään matalalla kynnyksellä

Koronatestit ovat asia, joka on puhuttanut Keski-Suomessakin. Käsmän mukaan testejä on hyvin tarjolla ja lieväoireisiakin pystytään testaamaan. Näytteitä otetaan hoidontarpeen arvioinnin perusteella, mutta testaamisessa noudatetaan matalan kynnyksen periaatetta.

– Jos henkilöllä on koronavirukseen viittaavia oireita, oirearvion voi tehdä verkossa Omaolopalvelussa tai ottaa yhteyttä koronaneuvontanumeroon tai ajanvaraukseen.
Tietoa ja ohjeita löytyy kaupungin verkkosivuilta, Käsmä vinkkaa.

Teksti: Ismo Myllylä

Asiasanat: