Kalevi Matarainen pärjää omilla perunoilla koko vuoden.

Jos vähänkin on kiinnostusta upottaa sormet multaan, voi kaupunkiviljelystä löytää mieluisan harrastuksen. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin. Jo 50 vuoden ajan kaupungin
viljelypalstalla perunaa viljellyt Kalevi Matarainen odottaa jo innolla viljelykautta. Ensi vuonna 90-vuotispäiviään viettävä Kalevi viihtyy hyvin viljelytöiden parissa. Kipinä viljelyharrastukseen syntyi jo lapsena.

− Meillä oli kotona omakotitalon pihalla viljelymaata. Isä viljeli perunaa, ja minä olin siinä apuna, Kalevi kertoo. 

Ensikosketus kaupungin vuokraamiin viljelypalstoihin syntyi Kalevin muutettua huoneistoon Jyväskylän Aholaitaan 60-luvun lopulla. Kalevi vuokraa edelleen vuosittain kesäpalstan Survo-Korpelan viljelypalstalta.

Kaupunkiviljely sopii kaikille

Kokeneena viljelijänä Kalevi antaa mielellään vinkkejä uusille viljelijöille. Aina ei välttämättä löydy edes yhteistä kieltä, mutta se ei ole ollut koskaan esteenä.

− Jos ei muuta keinoa ole, minä vaikka näytän ja toinen seuraa perässä, Kalevi kertoo.

Kalevin mukaan palstaviljely sopii kaikille, joita vähänkin viljely kiinnostaa. Oppeja tulee koko ajan lisää. Erityisen iloinen Kalevi on viljelyharrastuksen löytäneistä perheistä. Ohi
kulkevat lastentarhan lapset tulevat uteliaina aidan taakse katsomaan viljelytouhuja. Heille Kalevi on kertonut perunanviljelystä ja antanut mukaan muutaman perunankin.

− Lapset oppivat samalla uusia taitoja sekä ymmärtämään, miten ruokaa tuotetaan.

Lisätietoa viljelypalstoista

Teksti: Kaisa Ristimella

Asiasanat: