Vieraslajit leviävät nopeasti vieden elintilan alkuperäisiltä lajeilta. Meistä jokainen voi kuitenkin omilla teoilla estää tai hidastaa niiden leviämistä.

Tarjan ja Paulan vinkit

  1. Poista kasvi ajoissa sen ollessa pieni.
  2. Nyhdä tai kaiva kasvi juurineen.
  3. Kuivata nyhdetyt kasvit ennen kompostointia.
  4. Jos kasvi on levinnyt laajalle alueelle, estä leviäminen aloittamalla torjunta alueen reunoilta.

On aurinkoinen kevätpäivä Kortepohjan Vehkalammella. Kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo ja JAPA ry:n koordinaattori Paula Wilkman tarkistavat aluetta etsien haitallisten vieraskasvien alkuja. Viime kesänä Vehkalammella laidunsi lauma lampaita hävittäen haitalliseksi vieraslajiksi määriteltyä jättipalsamia. Kokeilu jatkuu vielä tulevana neljänä kesänä.

− Jyväskylässä haitallisista vieraslajeista esiintyy eniten komealupiinia ja jättipalsamia. Kotipihasta kannattaa hävittää myös muut vieraslajit, Tarja sanoo.

Puutarhajätettä ei saa viedä metsään. Pahimmassa tapauksessa jätteen seasta löytyy kasvi, joka valtaa metsän. Paras tapa hävittää vieraskasveja on nyhtää ne juurineen irti ennen niiden siementuotantoa ja kuivattaa ne esimerkiksi muovikalvon päällä. Tämän jälkeen ne voi kompostoida, paitsi jos kasvissa on kehittyviä siemeniä.

− Lupiinin torjuminen voi kestää monia kymmeniä vuosia. Joslupiinia on paljon ja hävittäminen työlästä, kannattaa niiden leviämistä hillitä niittämällä. Jättipalsamin hävittäminen on helpompaa, koska se on yksivuotinen, Paula kertoo.

Kaupunki torjuu omistamillaan maa-alueilla jättiputkiesiintymät. Muita vieraskasveja on niin paljon, etteivät kaupungin resurssit riitä niiden kaikkien torjumiseen. Siksi asukkaiden omatoiminen osallistuminen on tärkeää. Facebookista löytyy Vieraslajien torjunta Jyväskylässä -sivu, josta voi kysyä neuvoa. Vieraslajihavainnoista kannattaa tehdä myös ilmoitus kaupungin verkkosivuilla.

− Jos onnistut kitkemään ensimmäisen vieraskasvin alun ennen sen leviämistä, olet voinut tehdä useamman kymmenen vuoden työn, Tarja neuvoo.

Uusi vaara espanjansiruetanasta

Kuokkalan Ainolasta on löytynyt espanjansiruetanoita, joka rouskuttaa mielellään kaikkea vihreää, ja vie elintilaa luonnonvaraisilta etanoilta. Tilanne on erityisen huolestuttava, jos se syrjäyttää uhanalaisen hienouurresulkukotilon. Espanjansiruetanoiden keräämiseen toivotaan asukkaiden apua. Hävitettäessä espanjansiruetanaa täytyy se ensin tappaa
esimerkiksi saksilla katkaisemalla ja laittaa sitten muovipussissa sekajäteastiaan. Survontien varteen on tulossa roska-astia etanapusseja varten.

Teksti: Kaisa Ristimella

Asiasanat: